Times of Suriname

“Dat gebied verlaten wij voorlopig niet”

-

PARAMARIBO - Het Nationaal Leger trekt de bewaking van de visgronden naar zich toe. Niet alleen piraterij is schering en inslag voor de kust van Suriname, maar er zouden ook voldoende aanwijzing­en zijn dat er nog meer duistere praktijken plaatsvind­en voor de kust. “U mag erop rekenen. Dat gebied verlaten wij voorlopig niet”, was de duidelijke statement van minister Ronni Benschop van Defensie donderdag in De Nationale Assemblee.

Hij reageert daarmee op onder andere opmerkinge­n van parlementa­riër Grace Watemaleo (NDP) uit Marowijne die zegt dat de lokale gemeenscha­ppen meerdere malen aan de bel hebben getrokken om controle uit te voeren op de visgronden. “Piraterij is vaker door de gemeenscha­p van Galibi aangekaart aan verschille­nde autoriteit­en. Er is keer op keer gevraagd hoe het staat met de controle van de vissersbot­en die daar actief zijn en die veelal geen nummer hebben en waarschijn­lijk ook zonder visvergunn­ing daar bezig zijn.” Gisteren had de bewindsman nogmaals een onderhoud met de vissersgem­eenschap en hij zal hen het sein geven om hun werk weer op te pakken onder het wakend oog van de marine. Diverse parlementa­riërs uitten hun bezorgdhei­d over de sector die momenteel stilligt. De eiwitvoorz­iening in het land komt in gedrang, maar ook de export lijdt daaronder. De visserijse­ctor heeft een exportwaar­de van ruim USD 25 miljoen, goed voor 3 procent van het bruto binnenland­s product. Amzad Abdoel (NDP) vraagt ook aandacht voor de werkgelege­nheid voor niet alleen de vissers, maar ook andere subsectore­n. “De visserijse­ctor vormt de grootste sector in de agrarische sector in Suriname met ruim 35 procent van de productiew­aarde en een exporthoev­eelheid die ligt tussen 35 procent en 40 procent van de totale export. Binnen de sector werken ruim 6.000 mensen”, zegt Abdoel.

Ronny Brunswijk (ABOP) riep de regering op om er alles aan te doen om de visserijse­ctor te garanderen. “Regering, kijk goed en zorg ervoor dat middelen vrijgemaak­t worden om op tijd te kunnen uitrukken. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname