Times of Suriname

Federatie Oud-strijders houdt geslaagde educatieve dag

-

NICKERIE - Bijkans 600 leerlingen van alle muloschole­n in Nickerie mochten donderdag deelgenoot zijn van de educatieve dag, die de Federatie van Oud-strijders en ex-militairen voor hen organiseer­de in de schouwburg van het Cultureel Centrum Nickerie (CCN). Het doel van de educatieve dag was om de leerlingen informatie te verschaffe­n over de bijdrage van Suriname tijdens de Tweede Wereldoorl­og.

Dat hebben de oud-strijders Fred van Russel en Wilfred van Gom op voortreffe­lijke wijze gedaan. De dag werd geopend met een welkomstwo­ord van adjunct-districtss­ecretaris Joyce Toelsie, die de districtsc­ommissaris vertegenwo­ordigde. Daarna zijn de scholieren ook toegesprok­en door Ola van Loon, assistent-defensieat­taché van Nederland met standplaat­s Venezuela, en groot-majoor Lehman, commandant van het Nationaal Leger West. Oud-strijder Fred van Russel vertelde de scholieren over de bijdrage van Suriname en de Surinamers in de Tweede Wereldoorl­og, terwijl Van Gom het had over de Koreaoorlo­g waarin hij zelf heeft meegestred­en. Die oorlog duurde van 1950 tot 1953.

De leerlingen luisterden met volle aandacht naar de gebeurteni­ssen waarover de twee oud-strijders vertelden. Dat zij aandachtig geluisterd hadden, bleek ook toen er aan het einde van de presentati­es een quiz werd gehouden waaraan van elke school een vertegenwo­ordiger deelnam. Indien zij het antwoord niet kenden mocht iemand uit de zaal het goede antwoord geven. De kinderen waren heel vlot. Slechts op twee vragen konden zij niet het goede antwoord geven. De twee scholen die het hoogst scoorden, respectiev­elijk de Schneiders-Howard- en Bueno Bibazschoo­l kregen van de organisati­e een geldprijs. Ook de leerlingen die hun school vertegenwo­ordigden, de nummers 1 en 2, mochten een prijs in ontvangst nemen.

Van Russel zegt heel blij te zijn dat hij na maanden van voorbereid­ing zo een grote groep scholieren heeft mogen toespreken. Het is volgens hem de eerste keer dat met zoveel leerlingen geparticip­eerd is aan de educatieve dag van de Federatie van Oud-strijders. Van Russel hoopt dat met de boodschap die zij brengen, de jeugd zal begrijpen dat zij offers hebben gebracht om wereldvred­e te bewerkstel­ligen.

Het Ministerie van Defensie ondersteun­t de federatie bij de uitvoering van dit project. Eerder zijn er al vier van soortgelij­ke dagen gehouden in Commewijne en Paramaribo. AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname