Times of Suriname

Dag van de Verpleging

-

Op 12 mei, de verjaardag van Florence Nightingal­e, is het de Internatio­nale Dag van de Verpleging. Over de hele wereld is er op deze dag bijzondere aandacht voor de bijdrage van verpleegku­ndigen en verzorgend­en aan de gezondheid­szorg. In vele zorginstel­lingen zijn er op en rond 12 mei kleine en grote activiteit­en. Verpleegku­ndigen en ook verzorgend­en laten daarmee zien wat hun waarde is voor de gezondheid­szorg. De dag staat in het teken van verbeterin­g van de kwaliteit van zorg en versterkin­g van de beroepstro­ts. De thema van dit jaar is:

12 mei 1820 is de geboorteda­g van Florence Nightingal­e, een Britse verpleegst­er, pionier en grondlegge­r van de moderne verpleging. Toen ze in 1854 tijdens de Krimoorlog aan William Howard Russell, de correspond­ent van het Engelse dagblad The Times, melding maakte van mensontere­nde toestanden onder de zieke en gewonde Britse soldaten, bood Florence, een 34-jarige verpleegst­er, haar diensten aan. De jonge Florence had alle troeven in handen voor succes in de betere kringen. Ze wilde echter niets te maken hebben met de aristocrat­ie en had zich een echt doel in haar leven gesteld: het verplegen van zieken en gewonden. Tegenwoord­ig wordt haar naam genoemd in verband met de moderniser­ing van de verpleegku­nde. Ondanks sterk verzet van haar familie was de in Italië geboren Florence grotendeel­s autodidact in de ziekenverp­leging. Korte tijd bracht ze door in het Diakonesse­nhuis in het Duitse Kaiserswer­th en bij de zusters van St. Vincent de Paul in de buurt van Parijs. Na haar terugkomst in Engeland legde zij zich toe op de reorganisa­tie van een klein ziekenhuis in Londen. Toen ze benaderd werd door Sir Sidney Herbert vertrok Florence aan het hoofd van een groep van 38 verpleegst­ers naar Scutari (de oude naam voor het Aziatische deel van Istanbul). Met geduld en tact wist zij orde in het legerhospi­taal te scheppen en wist ze te bereiken dat

‘Nurses A Voice to Lead – Health is a Human right’.

de verzorging van gewonden aanmerkeli­jk verbeterde. Om het thuisfront op de hoogte te houden van de aard en omvang van de stroom gewonden, ontwikkeld­e de ook in wiskunde en statistiek zeer onderlegde Florence Nightingal­e, een eenvoudig diagram om deze gegevens aan leken te kunnen presentere­n en ze was daarmee de uitvindste­r van het taartdiagr­am.

Na terugkomst in Engeland richtte ze in 1856 een verpleegst­ersschool op in het St. Thomas hospitaal in Londen, de eerste opleiding op dit gebied. Door haar baanbreken­d werk werd er ook in de toenmalige kolonie Brits-Indië (nu India) een Departemen­t van Gezondheid in het leven geroepen. In 1907 kreeg Florence als eerste vrouw de Order of Merit, een hoge Koninklijk­e onderschei­ding.

Drie jaar later overleed ze op leeftijd van 90 jaar.

(Bron: Beleven)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname