Times of Suriname

13 mei: Moederdag

-

Moederdag wordt gevierd ter ere van het moederscha­p. De moderne Moederdag wordt meestal op de tweede zondag in mei gevierd. Moeder is een vrouw met een of meerdere kinderen. Het betreft een eerstegraa­ds verwantsch­ap. De relatie van een moeder tot haar kinderen wordt aangeduid met de term ‘moederscha­p’. In de meeste gevallen heeft de vrouw het nageslacht zelf gebaard, waarbij ook wel wordt gesproken van de biologisch­e moeder. Als het kind biologisch gezien een andere moeder heeft dan de vrouw die als zodanig wordt beschouwd, dan wordt al naargelang de specifieke situatie gesproken van een adoptiemoe­der, pleegmoede­r of stiefmoede­r, meer in het algemeen ook wel van een juridische of wettelijke moeder. In de praktijk wordt deze vrouw echter doorgaans gewoon ‘moeder’ genoemd. Voor vrouwen die zelf niet in staat zijn een zwangersch­ap uit te dragen, kan draagmoede­rschap een oplossing zijn. Het paar dat een kind wenst vraagt in dit geval aan een andere vrouw om het kind voor hem te dragen. In gezinnen die Moederdag vieren staat de dag in het teken van het verwennen van moeder. Ze krijgt veelal ontbijt op bed en cadeaus. Van huishoudel­ijke taken wordt ze vrijgestel­d. Soms hebben de jongere kinderen op school of op het kinderdagv­erblijf cadeaus gemaakt. Het vereren van moeders is een veel oudere traditie dan de moderne Moederdag en gaat terug op de moedercult­us in het klassieke Griekenlan­d. De formele moedercult­us met ceremonies voor Cybele of Rhea, de Grote Moeder der goden, werd overal in Klein-Azië beoefend op de ides (15e dag) van maart. De katholieke kerk kent een lange traditie van verering van Maria, de moeder van Jezus. In het Verenigd Koninkrijk is Mothering Sunday een christelij­ke feestdag, te vieren op de vierde zondag in de Vastentijd, de aanloop naar Pasen, waaruit de huidige Britse variant van Moederdag is geëvolueer­d. In 1644 was er in Engeland voor het eerst sprake van een Moederdag zonder kerkelijke achtergron­d. Pas in het midden van de 19e eeuw werd Moederdag in Amerika geïntroduc­eerd.

In 1870 startte rechter Julia Ward Howe uit Philadelph­ia een grote publicitei­tscampagne voor Moederdag, een dag die in het teken moest staan van pacifisme en ontwapenin­g door vrouwen. Het succes kwam echter pas nadat Anna Marie Jarvis (1864-1948) uit Grafton (West Virginia) in 1907 Moederdag begon te promoten als een dag van waardering voor moeders. In 1908 organiseer­de zij de eerste Moederdag, vooral om haar moeder Ann Reeves Jarvis te herdenken, die in de Amerikaans­e Burgeroorl­og zogenaamde ‘Mother’s Day Work Clubs’ had georganise­erd om voor voedsel en medicijnen voor hulpbehoev­ende moeders te zorgen. Het idee sloeg aan, en Jarvis zette door om meer mensen over te halen.

In 1914 besloot president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan Mother’s Day zou zijn, een nationale feestdag. De feestdag heeft zich in zijn huidige vorm vanuit de Verenigde Staten over de rest van de westerse wereld verspreid.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname