Times of Suriname

:+2 KRRSW H[SHULPHQWHH­O HERODYDFFL­Q WH JHEUXLNHQ LQ &RQJR

-

C21*2 De :ereld ge]ondheidsor­ganisatie :+2 wil een e[perimen teel vaccin gebruiken om een uitbraak van ebola in Congo tegen te gaan. De organisati­e bereidt ]ich voor op het ergst mogeliMke scenario.

Congo moet officieel nog toestemmin­g geven voor het gebruik van het vaccin. De :+2 hoopt die toestemmin­g binnen enkele dagen te kriM gen maar voegt daaraan toe dat het vaccin geen wonder middel is en moeiliMk in ge bruik is. “$lle voorbereid­ingen wor den nu getroffen. Zodra we toestemmin­g hebben gaan we ervoor ´ aldus 3eter 6alama topman biM de :+2. “:e ]iMn erg be]orgd en hou den rekening met alle moge liMkheden waaronder het erg ste scenario.´

De :+2 heeIt samen met $rtsen ]onder *ren]en $]* een speciaal team ter plekke. Ze hopen dit week end nog een mobiel laborato rium klaar te hebben.

Congo maakte dinsdag be kend dat er sprake ]ou ]iMn van een nieuwe ebola uit braak in het land. (r ]iMn verdachte gevallen geconsta teerd. ,nmiddels ]iMn al acht tien mensen gestorven. 9olgens het Congolese mi nisterie van *e]ondheid is biM ]eker ppn sterIgeval de ]iekte met ]ekerheid geconstate­erd. De :+2 heeIt dat echter nog niet officieel bevestigd.

+et grootste gevaar is dat het virus ]ich verspreidt richting de provincial­e hooIdstad 0bandaka waar ongeveer een milMoen mensen wonen. 6alama spreekt over een gi gantische uitbraak als het virus om ]ich heen weet te griMpen in de stad.

“Zodra we met ebola te ma ken kriMgen in stedeliMke gebieden vooral arme slop penwiMken dan is het ]eer lastig om van de ]iekte aI te komen ´ aldus 6alama. De buurlanden van Congo ]iMn door de :+2 gewaar schuwd voor potentisle be smettingen. 0aar de kans dat het virus ]ich naar buurlan den weet te verspreide­n is volgens de organisati­e voor alsnog klein. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname