Times of Suriname

+RH NULMJ MH GH NUDFKW RP LQ GH RFKWHQGXUH­Q WH WUDLQHQ

-

0ensen die voor dag en dauw oSstaan om een uurtje te gaan sSorten voordat ze Eeginnen aan hun latte, zijn vaak zeer in hun noSjes met zichzelf. De meeste &(2’s zullen je vertellen dat een vroege sSortsessi­e Eij hun dagelijkse routine hoort. Daardoor as socisren veel mensen sSorten in de ochtend met succes. +et idee is dat je stofwissel­ing een vliegende start krijgt, als je direct na het oSstaan gaat sSorten. e lichaam en geest worden goed wakker en je kunt je de hele dag goed con centreren. Dat klinkt allemaal geweldig, maar voor diegenen onder ons die geen µochtend mensen’ zijn, lijkt een fit nessklasje of hardlooSro­ndje om uur of nog eerder een onmogelijk­e oSgave. +oewel volgens f\sioloog *lad\s 3earson het tijdstiS waaroS je sSort je Srestaties Eewnvloe den, hoeft dat niet Serse in de ochtend te zijn.

3resentato­r $nna 5ichardson stelde in haar show How to get Fit Fast de vraag welk moment van de dag het meest geschikt is om te sSorten. Ze zei dat sommige e[Serts stel len dat het juiste moment om te sSorten Ser Sersoon ver schilt en afhankelij­k is van je Sersoonlij­ke Eiologisch­e klok. Die EeSaalt of je wel of niet een zogeheten µochtendme­ns’ Eent. 0aar los daarvan zijn er genoeg redenen waarom het lastig kan zijn om de dag Eeginnen met sSorten is, ook voor echte ochtendmen­sen. +et goede nieuws voor nacht Erakers is dat er aanwijzing­en zijn dat trainen in de ochtend niet Eeter is dan in de avond.

‘Spieren zijn ‘s avonds tot 30% sterker’

)\sioloog *lad\s 3earson, die sSieren Eestudeert aan de 0anchester 0etroSolit­an 8niversit\, is ervan overtuigd dat µs avonds sSorten een veel grotere invloed heeft oS je lichaam, dan welk ander mo ment oS de dag dan ook, om dat je µs avonds sterker Eent. 8it het onderzoek van 3earson Elijkt dat je f\sieke vermo gens met tot Srocent, toe nemen als je µs avonds sSort. (en van de redenen daarvoor is dat je sSieren warmer zijn.

De theorie in praktijk

+et team van 3earson heeft de Srestaties van drie deelnemers gemeten onder wie tv Sresen tatrice 5ichardson Eij het ma ken van sSrongen µs ochtends en vroeg in de avond. (n hoe wel het een klein e[Seriment was, waren de uitkomsten tamelijk verrassend. $lle drie zagen ze hun Srestaties verEe teren in de avond. +et klein ste verschil was te zien Eij de sSrongen van %eth, zij sSrong µs avonds , Srocent hoger dan µs ochtends. 5ichardson sSrong , Srocent hoger en Declan verEeterde zichzelf met , Srocent.

(MSN/Foto: Avoskin)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname