Times of Suriname

$Z3 YerdXideli­Mkt sitXatie

-

PARAMARIBO - ³Vandaag beginnen wij met de renovatie van ons beddenhuis en in verband daarmee heeft het ziekenhuis enkele maatregele­n moeten treffen als het gaat om de zorg en dienstverl­ening naar de patiënten toe. Onze bedcapacit­eit komt hierdoor onder druk te staan, vandaar dat de medische specialist­en patiënten niet langer dan nodig in het ziekenhuis houden. Dit is de reden waarom enkele patiënten misschien de afgelopen week al heel gauw na hun operatie zijn ontslagen en verder is er niets anders aan de hand in het ziekenhuis”, zegt de directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) Claudia Marica-Redan, aan

De directeur geeft aan dat iedereen bekend is met de situatie van het gebouw van het beddenhuis van het $ZP. Velen uit de samenlevin­g weten ook dat al zeker ze ven tot acht jaar vanwege de financiële situatie het zie kenhuis niets heeft kunnen doen wat renovaties betreft. ³De renovatie van het bed denhuis gaat ongeveer een jaar duren en we beginnen nu bij de de etage van het gebouw en werken dan door tot de begane grond. Vanaf april zijn wij begonnen met de voorbereid­ingen. We hebben conform een draaiboek gewerkt en er was ook een soort opnamestop, zodat we dat als test konden gebruiken om te zien hoe de verschille­nde afdelingen zullen draaien als de reno vaties eenmaal in volle gang zijn. De vijfde etage moest van de week worden vrijge maakt, zodat de aannemer vandaag kan beginnen met zijn werk en hierdoor zul len wij minder bedcapacit­eit hebben de komende periode. %epaalde diensten zullen ook aangepast aantal pati enten worden aangeboden´, legt de directeur uit.

De $ZP directeur zegt dat vanaf vorige week het al te merken was dat in het zie kenhuis de bezetting van de bedcapacit­eit heel dicht bij de lag. ³Dit bete kent dat wij onder een hoge werkdruk werken en als wij iedere keer met een bed capaciteit van dichtbij de

zitten, dan moet het ziekenhuis ook gaan kijken hoe efficiënt wij de patiën ten zoveel mogelijk kunnen helpen.

De medisch specialist­en hebben daarom ook bui ten de directie om besloten om patiënten voortaan niet

Times of Suriname.

langer dan nodig is in het ziekenhuis te houden. De specialist­en bepalen wie er wordt opgenomen en wie er wordt ontslagen. $ls de spe cialist aangeeft dat een pati ent uitbehande­ld is en naar huis mag, dan moet men juist blij zijn daarmee want uiteindeli­jk is het een duur bed en hoe langer men in het ziekenhuis blijft hoe hoger de rekening oploopt´, zegt 0arica 5edan.

De directeur geeft aan dat het ziekenhuis zich echter wel zorgen maakt om de grote aanwas van patiënten. ³0ensen komen µzieker¶ het ziekenhuis binnen en teveel mensen gaan ook laat naar de doktor voor behandelin­g. $ls $ZP met een capaciteit van bedden bijna altijd vol is, dan kan men begrij pen waarom wij ons als sa menleving zorgen moeten maken om de gezondheid­s situatie in het algemeen. 1u de renovaties van start gaan, is de beddencapa­citeit nog minder, waardoor de druk op de andere ziekenhuiz­en ook groter wordt.

Vanuit de Spoedeisen­de Hulp lopen de bedden gauw vol vanuit de afdelingen van de specialist­en ook, dus wie wij niet kunnen accom moderen, zal doorverwez­en worden naar andere zieken huizen.

Dit zal vaker voorkomen dan voorheen, omdat we met kleinere capaciteit het ziekenhuis draaien en afhan kelijk van welke etage aan de beurt is voor de renovatie zal de beddencapa­citeit bij $ZP het komende jaar dan ook steeds verschille­n´, legt de directeur uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname