Times of Suriname

23(& ³:ereldZiMde olieoYersF­Kotten biMna op´

-

P$5$0$5,%2 Volgens de 2rganisati­e van 2lie e[porterende landen 2PE& zijn de wereldwijd­e olieover schotten door het beleid van 2PE& en enkele andere grote olieproduc­enten bijna op. De voorraden in ontwikkeld­e landen waren in maart negen miljoen vaten groter dan het vijfjaarge­middelde. ,n januari

was de voorraad nog miljoen vaten groter dan dat gemiddelde. 2PE& landen en enkele andere landen hebben al een aantal jaren de afspraak om de productie laag te hou den, zodat de olievoorra­den vermindere­n en daarmee de prijzen voor olie weer om hooggaan.

Volgens de 2PE& kan het op zeggen van het nucleaire ak koord met ,ran door 7rump voor problemen zorgen. Door sancties komt er mogelijk minder olie uit ,ran op de we reldmarkt terecht. Een tekort aan olie verwacht de 2PE& niet. De organisati­e staat naar eigen zeggen µaltijd klaar om de stabilitei­t van de oliemarkt te garanderen¶.

De prijs van een barrel ruwe olie op de wereldmark­t blijft maar stijgen. De prijs is aan het stijgen sinds presi dent Donald 7rump van de Verenigde Staten dreigende uitspraken heeft gedaan, die allemaal erop wijzen dat de nucleaire deal met ,ran ver broken zal worden. De prijs van een barrel ruwe olie op de wereldmark­t schommelde gisteren tussen de 8SD . en . .

0inister Stephen 7sang van Handel, ,ndustrie en 7oerisme heeft eerder laten weten dat de regering niets meer kan inle veren uit de goverment take. Volgens hem kan door de hui dige financiële situatie van het land de regering slechts S5D

, inleveren en meer niet. De regering had vorige maand bij de plotseling­e verhoging van de brandstofp­rijzen be sloten om S5D , van de government take op elke liter unleaded in te leveren, om de prijs van brandstof draaglijk te houden voor het volk. Sirodjenie -ankie, voorzitter van de Surinaamse Service stations E[ploitanten­bond, zegt dat zodra de olieprijze­n op de wereldmark­t stijgen, de pomprijzen sowieso ook om hooggaan. ³Hieraan is er niets te doen of veranderen.´ De prijs voor unleaded bedraagt bij *ow S5D , per liter, terwijl de oliemaatsc­happijen Shell, S2/ en 5% Enterprise­s S5D , hanteren. Voor een liter diesel is de prijs bij *ow S5D , en bij de overige oliemaatsc­happijen S5D , .

VRT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname