Times of Suriname

Gemeenscha­ppen Kabalebore­ssort willen ontsluitin­gsweg Apoera-Nickerie

-

APOERA - Zowel districtsc­ommissaris (dc) Theresia Cirino, de dorpsbestu­ren als de gemeenscha­p van het bestuursre­ssort Kabalebo in het district Sipaliwini zijn blij met de mededeling van minister Antoine Elias van Volksgezon­dheid, dat hij zal proberen zijn collega van Openbare Werken, Transport en Communicat­ie (OWT&C), binnenkort naar het gebied mee te nemen.

Elias zal zijn collega vragen om de mogelijkhe­id te bekijken een aanvang te maken met het aanleggen van een weg van Apoera naar Nickerie. “Winsi unu e bigin nanga wan tokotokopa­si (ook al starten we met een modderige weg), maar er moet een weg komen naar Southdrain, zodat we in plaats van de ambulanceb­oot een ambulancea­uto kunnen inzetten, zodat patienten sneller vervoerd kunnen worden naar Nickerie”, zei Elias tijdens een bezoek aan het gebied vorige week. De gezondheid­sminister ziet graag dat de weg zo snel mogelijk in orde wordt gemaakt.

De uitspraak van Elias viel in goede aarde bij de plaatselij­ke gemeenscha­p. “Ik vind het geweldig, ik ben heel blij en ik denk met mij de hele gemeenscha­p”, zei Cirino aan de krant. Volgens haar is het een wens van de plaatselij­ke gemeenscha­p om die weg zo gauw mogelijk in orde te hebben. Cirino is van mening dat de weg veel voordelen zal opleveren voor de gemeenscha­p. Ze zei blij te zijn dat Elias zelf heeft aangegeven hoe belangrijk die weg is. De dc zegt dat sinds zij Elias op haar kantoor had ontvangen voor een kennismaki­ngsbezoek, toen als directeur van het Mungra Medisch Centrum, hij had benadrukt dat de weg Apoera-Nickerie moet komen. Zij zegt dit zelf met president Desi Bouterse te hebben besproken en te hebben benadrukt dat de mensen van het gebied die weg ‘verdienen’. De burgermoed­er is ervan overtuigd dat die voordelen zal opleveren voor vooral de economie, het onderwijs, de gezondheid­szorg en landbouw. Verder zullen dan de prijzen van transport en levensmidd­elen dalen. Door de ontsluitin­g zullen ook toeristen het gebied beter en sneller kunnen bereiken. Cirino zegt zich aan de andere kant ook ervan bewust te zijn dat elke plus een min heeft en dat de ogen niet gesloten moeten worden voor de werkelijkh­eid, want er zullen ook nadelen zijn. Zij denkt dat als de veiligheid in place is en de orde gehandhaaf­d wordt door de daarvoor verantwoor­delijke autoriteit­en zoals de politie, brandweer en het leger, zaken in goede banen geleid kunnen worden.

De dc pleit in dat geval voor het versterken van de diensten. “We zijn hier in een grensdistr­ict, dus zullen we onze grenzen ook goed moeten bewaken, wat betekent dat voornoemde organen versterkt moeten worden, omdat we ook moeten anticipere­n op toekomstig­e zaken”, aldus Cirino.

AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname