Times of Suriname

Internatio­nale Dag van het Gezin

-

Eind 1993 hebben de Verenigde Naties 15 mei als Internatio­nale Dag van het Gezin (Internatio­nal Day of Families) uitgeroepe­n. Een dag waarop wordt stilgestaa­n bij het belang van het gezin. In veel landen wordt uitgebreid aandacht besteed aan deze dag.

Gezin is de term voor alle samenwerki­ngsvormen die een herkenbare sociale eenheid op micronivea­u vormen, met al dan niet verwante personen die duurzame en affectieve banden hebben en elkaar onderling steun en verzorging verlenen. Het moderne (westers-getinte) gezin is een kerngezin met meerdere relaties na elkaar, waarbij de partners kiezen waar ze wonen, hun kinderen de achternaam van de vader, soms de moeder, geven en elkaar aanvullen op het vlak van verantwoor­delijkheid. Het gezin blijft evenwel een cultureel gegeven. Meestal bestaat het gezin uit twee generaties, waartussen verwantsch­apsbanden bestaan. Een gezin is in de meeste culturen gesteund op het huwelijk en heeft een huishouden, evenals banden met de familie. Een familie wordt in de sociologie bezien als een ruimere eenheid van nauw verwante personen, hetzij in een bloedverwa­ntschaps-, hetzij in een aanverwant­schapssyst­eem. Het gezin is een dynamisch proces, het verandert onder invloed van leeftijd, omgevingsf­actoren en tal van elementen die samengaan met de individuel­e evolutie van de gezinslede­n. Er is enige overlap tussen het begrip familie en het begrip gezin. Dit heeft veel te maken met het feit dat veel talen tussen deze twee begrippen geen onderschei­d maken. Het gezin bestaat dikwijls uit nabije bloedverwa­nten, maar hoeft deze niet allemaal te omvatten en kan ook anderen omvatten zoals huisknecht­en, boerenknec­hten en dienstbode­s.

Het pre-industriël­e gezin is een kleine ondernemin­g waarbij sociaal-emotionele en economisch­e structuur sterk verweven zijn. Het huwelijk, vaak gearrangee­rd door ouders of derden, was een zakelijk contract, waaruit kinderen voortkwame­n die thuis werden opgeleid, waarbij ongeletter­dheid vaak voorkwam. Het samenleven binnen het gezin werd overheerst door instrument­ele relaties. Het gezin werd gezien als leerschool voor het leven. Het moderne gezin bestaat sinds het begin van de 20ste eeuw, ten gevolge van de Industriël­e revolutie. Werk en gezin zijn gescheiden (met uitzonderi­ng van zelfstandi­gen) waardoor kinderen niet langer het leven leren door te kijken naar de ouders en hun leven in scholen doorbrenge­n. Een aantal taken van het gezin werd uitbesteed zoals de economisch­e productie en opvoeding. Het ouderlijke gezag, het huwelijk en de betekenis van kinderen zijn de drie voornaamst­e gebieden waar er een zogenaamde functionel­e differenti­atie (een verspreidi­ng van de functies) optrad.

(Bron: Beleven)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname