Times of Suriname

ABN AMRO moet flink meer opzijzette­n voor slechte leningen

-

Uitzonderl­ijk

AMSTERDAM - ABN AMRO moest in het eerste kwartaal relatief veel geld opzijzette­n voor slechte leningen. Mede daardoor kwam de winst iets lager uit dan begin vorig jaar.

De bank boekte wel vorderinge­n met het terugbreng­en van de kosten, maakte het bedrijf gisteren bekend.

De post voor kredietvoo­rzieningen en overige vorderinge­n kwam uit op 208 miljoen euro, tegen 63 miljoen euro in het eerste kwartaal vorig jaar. Er moest vooral meer geld opzij worden gezet voor klanten in de offshorese­ctor en scheepvaar­t, waar het economisch herstel nog steeds kwetsbaar is.

Bedrijven in die branches zijn afhankelij­k van de investerin­gen van grote olieconcer­ns en die laten vooralsnog op zich wachten. De toename is opmerkelij­k, omdat de stroppenpo­t bij bijvoorbee­ld ING onlangs juist erg laag uitkwam. ABN AMRO noemt de hoogte van deze last dit kwartaal uitzonderl­ijk.

Over een langere periode gaat de bank nog steeds uit van een daling van het bedrag dat hiervoor opzij wordt gezet.

Onder de streep hield de bank 3 procent minder over, met een nettowinst van 595 miljoen euro. De rentebaten bleven volgens ABN AMRO wel sterk. De bank profiteerd­e van de toenemende kredietver­lening in onder meer het Nederlands­e mkb. De belangrijk­e graadmeter die de kosten van de bank afzet tegen de inkomsten, verbeterde naar 57,9 procent. Daarmee ligt ABN AMRO op koers om zijn financiële doelen

voor 2020 te halen.

“In het afgelopen anderhalf jaar hebben we ruim de helft van de beoogde 900 miljoen euro aan kostenbesp­aringen gerealisee­rd,” benadrukt topman Kees van Dijkhuizen in een toelichtin­g.

ABN AMRO zet bijvoorbee­ld sterk in op digitalise­ring. Daarom schrapte de bank eerder ook al veel banen. Volgens Van Dijkhuizen is het niet nodig om de complete IT-systemen te vervangen. In plaats daarvan worden doorlopend moderniser­ingen ingevoerd.

Beleggers zijn ook erg geïnteress­eerd in de kapitaalbu­ffers bij de bank. De zogenoemde CET1-ratio, die hier meer inzicht in geeft, kwam eind vorig jaar nog uit op 17,7 procent. De graadmeter is evenwel weggezakt naar een nog altijd relatief sterke 17,5 procent.

Voor beleggers blijft het daarmee wel spannend. ABN AMRO had eerder juist gezegd erover na te denken om aandeelhou­ders meer te gaan belonen, maar dan moet deze ratio wel boven de 17,5 procent blijven.

Maandag werd ook bekend dat directeur Pieter Lakeman van Swapschade BV de bank dagvaardt voor 7 miljoen euro. Hij doet dat namens tien mkb-bedrijven die volgens hem schade hebben geleden door het afsluiten van zogenoemde renteswaps bij ABN AMRO.

Volgens Lakeman had de bank deze financiële producten nooit mogen verkopen en heeft ABN AMRO de zorgplicht geschonden. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname