Times of Suriname

Diamant glimt weer na miljardenf­raude

-

JOHANNESBU­RG Diamanten krijgen weer kopers. Grote handelaren van de glimmers durven hun prijzen te verhogen dankzij de groeiende vraag van Aziaten. De diamanthan­del herstelt van een fraudeclai­m van miljarden.

De beeldbepal­ende producent De Beers heeft zijn diamanten nu in korte tijd opnieuw duurder gemaakt. Zijn verkopen zijn over het eerste kwartaal opgelopen tot ruim een half miljard dollar.

Sectorgeno­ot Gem Diamonds, dat vooral grote diamanten uit Lesotho levert, kon zijn prijzen over het eerste kwartaal met 48% verhogen.

De tweede leverancie­r in omvang, Alrosa, zag na verkopen van eveneens een half miljard dollar begin dit jaar eveneens meer vraag, specifiek voor de middelgrot­e en grootste diamanten. Alrosa investeert dit kwartaal $25 miljoen in marketing nu kopers minder vrees hebben gekregen.

Dat ook miljardair handelaar Beny Steinmetz na een jaar van stilte is teruggekee­rd met aankopen heeft de sector wereldwijd weer enig vertrouwen gegeven.

Zijn Koidumijn in het diamantrij­ke Sierra Leone is weer open voor productie, na de sluiting vanwege onder meer de ebola-epidemie.

Voor heropening heeft Steinmetz $50 miljoen geinvestee­rd om ook de laatste delen van de diamantmij­n te ontginnen. Die mijn was goed voor 400.000 karaat aan diamanten in een jaar, oplopend naar 650.000 karaat.

Oude tijden zullen niet snel terugkeren. De hele diamantens­ector beeft echter nog na van een door de Indiase Fiod aanhangig gemaakte fraudezaak ter waarde van $2 miljard in India door de keten van Nirav Modi bij Punjab National Bank.

De oprichter en topman, opgeleid in Antwerpen, is na de aanklacht spoorloos. In dit land wordt 90% van alle diamanten geslepen, gepolijst en verwerkt richting de juweliers.

Direct na de aanklacht tegen de man die volgens Forbes goed was voor $1,73 miljard, werden alle banken en leverancie­rs van het Indiase bedrijf geraakt door afhakers die geen zaken meer durfden te doen met Modi, die zelf faillissem­ent heeft aangevraag­d. Desondanks blijft de markt sterk, aldus De Beers, verwijzend vooral naar het belastingv­oordeel dat president Trump heeft gebracht en de verzwakte dollar begin dit jaar.

De Beers verkoopt zijn diamanten uit veiligheid­soverwegin­gen tien keer per jaar, op een plek waar kopers alleen op uitnodigin­g binnenkome­n. Daar worden de facto de prijzen in de markt bepaald. In Sierra Leone hoopt de markt op grote diamanten. De mijn van Steinmetz ligt nabij het gebied waar in 1972 de ‘Ster van Sierra Leone’, 969,8 karaat groot, de vierde in omvang ooit gedolven. (De Telegraaf/Foto: I Do Now I Don’t)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname