Times of Suriname

Zeldzame ‘Bambi met twee hoofdjes’ gevonden in Amerikaans bos

-

In een bos in de Amerikaans­e staat Minnesota heeft een jager een zeldzame vondst gedaan: een doodgebore­n hertenjong met twee hoofden. Volgens onderzoeke­rs is dit het eerste bekende geval van een voldragen hertenjong met twee hoofden. Een man die op zoek was naar paddenstoe­len, stuitte toevallig op het doodgebore­n hertenkalf­je met twee hoofdjes. “Het is in de literatuur nog nooit eerder beschreven”, zeggen wetenschap­pers. “Er zijn een aantal gevallen van onvoldrage­n foetussen van hoefdieren met twee koppen, maar dit is de eerste keer dat zo’n kalfje voldragen ter wereld is gekomen.” In twee eerdere gevallen kwamen de tweekoppig­e hertenkalf­jes dood ter wereld.

De ontdekking werd al in mei 2016 gedaan, waarna het tweekoppig­e kadaver werd overgebrac­ht naar een onderzoeks­centrum, waar het werd ingevroren tot er een autopsie-onderzoek kon worden uitgevoerd. Uit dat onderzoek, dat nu is afgerond, bleek dat de dieren een lever deelden, een extra milt hadden en ook een extra groot darmstelse­l. “Uit hun anatomie blijkt dat de hertjes nooit levensvatb­aar zijn geweest. Maar ze zijn wel in een natuurlijk­e positie gevonden en ze waren verzorgd, wat erop duidt dat de moederhert heeft geprobeerd om na de geboorte voor hen te zorgen. Hun moederinst­inct is erg sterk.”

Aan elkaar gegroeide tweelingen zijn geen uitzonderi­ng onder getemde dieren en in het bijzonder bij vee en schapen, maar in het wild komt het minder vaak voor. Het bijzondere tweekoppig­e hertenkalf is door een taxidermis­t opgezet en zal binnenkort voor het publiek te zien zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname