Times of Suriname

CBvS vErtrouwt op GoEDE Afloop In zAAk AAnGEHouDE­n GElDzEnDIn­G

-

PARAMARIBO - De Centrale Bank van Suriname (CBvS) verwacht dat de zaak waarbij een geldzendin­g aan euro’s door de douaneauto­riteiten en het Openbaar Ministerie in Nederland is aangehoude­n, goed zal aflopen. Het aanhouden van de vreemde valuta vond een paar weken geleden plaats.

Volgens een persberich­t van de CBvS betreft het een bedrag aan euro’s dat door onze deviezenba­nken in de periode daarvoor van derden is opgekocht. De euro’s behoren dan ook aan deze deviezenba­nken in eigendom toe en worden onder meer gebruikt door hen voor het nakomen van internatio­nale betalingsv­erplichtin­gen. Het lokale bankwezen koopt dus contante deviezen op, die vanuit diverse bronnen verkregen worden. Zij zijn daarbij onderworpe­n aan richtlijne­n die voldoen aan internatio­nale standaarde­n. De opgekochte deviezen moeten vervolgens naar het buitenland worden verscheept voor het plegen van onder meer importbeta­lingen, omdat buitenland­se leverancie­rs niet hier te lande met contant geld betaald kunnen worden. Geldversch­epingen van de moederbank ten behoeve van de deviezenba­nken op de wijze zoals die ook bij de laatste verzending heeft plaatsgevo­nden, vinden nu al ruim vijf jaar plaats. In de periode daarvoor verzorgden de deviezenba­nken hun eigen verschepin­g, maar vanwege de toenemende mate waarin zij correspond­entbanken kwijtraakt­en en de diensten van geldversch­epingen van correspond­entbanken bij hen wegvielen, werd de CBvS benaderd om hen te hulp te schieten. De CBvS doet dat door de deviezen van de deviezenba­nken naar haar eigen correspond­entbank te sturen op basis van afspraken en procedures die met die correspond­entbank zijn overeengek­omen. Het gedrag van de correspond­entbanken, dat zijn buitenland­se banken waar onze bankinstel­lingen rekeningen aanhouden, heeft verband met een benadering die als ‘de-risking van correspond­entbanken’ bekendstaa­t. Simpel gezegd betekent ‘derisking’: het ontnemen of stopzetten van bankdienst­en. Het verbreken van correspond­entrelatie­s en het optreden van het de-riskingsvr­aagstuk heeft uiteraard een achtergron­d. Die achtergron­d betreft jammerlijk het feit dat criminelen over de gehele wereld pogingen ondernemen om in het legitieme bancaire verkeer te infiltrere­n om het witwassen van geld. De internatio­nale financiële wereld reageert daarop met steeds scherpere maatregele­n, voorzienin­gen en controles, en het afsnijden van relaties die mogelijke risico’s in zich bergen.

Het is vanwege die internatio­nale houding dat de douane in Nederland nu ook extra vragen heeft gesteld bij de laatste geldzendin­g van onze handelsban­ken, waarvan de verdere verschepin­g naar de correspond­ent van de CBvS, zoals eerder gezegd, is opgehouden. De CBvS is in contact met de autoriteit­en in Nederland en heeft er vertrouwen in dat plooien zullen worden gladgestre­ken. “Wij doen er alles aan om niet alleen de huidige geldzendin­g voortgang te laten hebben, maar maken tevens van de gelegenhei­d gebruik om tot goede afspraken te komen voor een vlot verloop van toekomstig­e geldzendin­gen”, aldus de monetaire instelling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname