Times of Suriname

Goederenpa­kketten voor ruim 250 moskeeën tijdens ramadan

-

PARAMARIBO - Voor de moslimgeme­enschap in Surinameen en ook voor andere moslimgeme­enschappen in de wereld begint vandaag de ramadan. Een van de vereisten is dat gelovigen hun medemens, ongeacht zijn geloof, moeten gedenken. De politieke partij Pertjajah Luhur (PL), bijgestaan door een aantal ondernemer­s, heeft dit jaar groots uitgepakt. Er is meer dan SRD 100 duizend aan pakketten samengeste­ld die de komende dagen naar meer dan tweehonder­d moskeeën verstuurd zullen worden.

De pakketten zijn bedoeld ter ondersteun­ing van de gelovigen die in de moskee ontvasten na zonsonderg­ang. In de pakketten zitten hoofdzakel­ijk consumptie­goederen zoals rijst, thee, bami, koffie, stroop en spijsolie. “Het is niet om zieltjes te winnen”, zegt PL-voorzitter Paul Somohardjo. Hij blijft erbij dat een ‘pakkettenb­eleid’ om sociale noden op te vangen, geen goede aanpak is. Zijn partij, ondersteun­d door delen van het bedrijfsle­ven en vrijwillig­ers, doet dit wel tijdens de vastenmaan­d, maar ter ondersteun­ing van moskeegang­ers. “Het is ook de sociale kracht van de partij, maar het is niet de partij alleen. Wij hebben heel wat steun gekregen van ondernemer­s zoals rijstbedri­jven. Ook mensen die gewoon een paar pakjes thee konden missen, hebben een bijdrage geleverd”, zegt de PL-voorzitter die vandaag samen met meer dan 80 duizend moslims in Suriname een aanvang maakt met vasten.

Politiek Suriname hoeft zeker tot de komende maand geen harde uitspraken, dan wel politiek offensief van Somohardjo te verwachten. Na de vastenmaan­d zal hij het politiek offensief op president Desi Bouterse en diens regering hervatten, maar voor de komende weken gaat Somohardjo over tot bezinning en zelfreflec­tie. “Wij vragen de overige mensen, ook al zijn die geen moslim, om mee te vasten of tenminste solidair te zijn. Laten wij niet druk doen.” De vastenmaan­d duurt tot en met 15 juni. Ied ul Fitr, het einde van de vastenmaan­d is op 16 juni en is een nationale vrije dag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname