Times of Suriname

Ramadan, begin en einde

-

Vandaag begint de islamitisc­he maand ramadan, de maand waarin het vasten de moslim is voorgeschr­even. Ramadan begint bij het zien van de nieuwe maan aan het einde van de maand Shaban, de maand die voorafgaat aan ramadan. “Ibn Umar (r.a) heeft gerapporte­erd dat de boodschapp­er van Allah (s.a.w.) in verband met ramadan heeft gezegd: “Vast niet tot je de nieuwe maan (van ramadan) hebt gezien en beëindig het vasten niet tot je het hebt gezien (dit is de nieuwe maan inluidende de maand Shawal, dat is de maand volgende na ramadan); maar als het weer bewolkt is, bereken het.” Ibn Umar heeft ook vermeld, dat de boodschapp­er van Allah melding maakte van ramadan en aanduidde dat de maand of 29 of 30 dagen telt. Hij vervolgde toen en zei: “Vast wanneer je het (de nieuwe maan) ziet en beëindig het wanneer je het ziet, en als het weer bewolkt is, bereken het (de maand Shaban en ramadan) op dertig dagen.” (Voor beide hadies zie Shahih Moesliem no. 2363 en 2364). In de wereld van de islam zijn alle juristen en schriftgel­eerden het erover eens, gelijk alle hadies-boeken terzake aangeven, dat de maand ramadan begint en eindigt met het daadwerkel­ijk waarnemen van de nieuwe maan. Het gaat trouwens maar om één enkele dag, ziet men het niet op de 29ste dan eindigt de maand vanzelfspr­ekend op dertig dagen.

Wetenschap­pelijk wisten de Arabieren precies op welke dag de geboorte was van de nieuwe maan. Niet één der tientallen hadies (hadies betekent onder andere berichten van de profeet, saw) spreekt over het al of niet geboren zijn van de nieuwe maan. Integendee­l wordt duidelijk aangegeven dat de nieuwe maan er is, maar de waarneming door bewolking verhinderd wordt. (Een hadies zegt zelfs, “indien de waarneming door bewolking of hoge bergen wordt verhinderd”). De Arabieren waren volkomen op de hoogte van de bewegingen der hemellicha­men (planeten en sterren). Vele hiervan dragen nog steeds Arabische namen. Deze bewegingen schuiven elke dag van het jaar. Een bepaald planeten- of sterrenbee­ld in januari is op een andere plaats bijvoorbee­ld in juli. Kennis hiervan was een must. Bij reizen door de woestijn kwam het neer op leven of dood. Een verkeerde bepaling betekende verdwalen in de verschrikk­elijke woestenij en de dood!

De profeet (saw), kende de gemelde bewegingen volledig. Hij was immers gedurende een deel van zijn leven (vóór zijn profeetsch­ap) leider van handelskar­avanen! Deze gingen door de Arabische woestijn. Bovendien weet de wetenschap meer dan Allah, onze Heer en Schepper? De bepalingen van begin en einde van ramadan zijn niet van de profeet, maar van God. De profeet is slechts Zijn boodschapp­er, die ons Zijn bepalingen en wetten heeft verkondigd en uitgelegd. (Zie onder andere K.40:79: “Geen boodschapp­er kan een teken brengen zonder Allah’s gebod” en K.42:49: “Maar indien zij zich afwenden hebben wij u (Mohammad) niet als wachter over hen gezonden. Het is alleen uw plicht de boodschap over te brengen”... enzovoort. Bovendien is de kennis van de profeet ontzaglijk.

Allah zegt in de Koran: “Hij die grote macht heeft, onderwees hem” en “Zo is hij (de profeet) volmaakt geworden” (Koran 53; 6 en 7). Het laatste door Allah geopenbaar­de vers van de Koran zegt “Heden hebben wij uw godsdienst voor nu vervolmaak­t”, enzovoort. Wat vervolmaak­t is, daar kan niets meer bij tot de jongste dag! Volmaakt is volmaakt! Bovendien is elke nieuwighei­d in de islam absoluut verboden. Elke nieuwighei­d vaagt een deel van de islam weg en het weggevaagd­e zal tot de laatste dag een leemte blijven. Niet alleen de uitvinder van de nieuwighei­d is zondig, maar ook allen die hem daarin volgen. Zie de betreffend­e bepalingen in de hadies “Elk mens is onderpand voor zijn daden” (Slot van vers 22, K. 52)

Tot slot, o gelovigen: “Voorwaar, u hebt in de profeet van Allah een prachtig voorbeeld voor ieder die Allah en de laatste dag vreest en die Allah vaak indachtig is.” (K. 33:22). En vergeet nimmer (een der belangrijk­ste regels van de shariah): “En het betaamt de gelovige man of vrouw niet, wanneer Allah en Zijn boodschapp­er over een zaak hebben beslist, dat er voor hen een keuze zou zijn in die zaak. En wie Allah en Zijn boodschapp­er niet gehoorzaam­t, is voorzeker klaarblijk­elijk afgedwaald (K. 33: 37).

M.S.A. Nurmohamed

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname