Times of Suriname

$PVWHUGDP SDNW RYHUODVW WRHULVPH DDQ

-

AM6T(R'AM - Het Amsterdams­e college in wording heeft ziMn eerste actiepunt gelanceerd: het aanpakken van de negatieve gevolgen van toerisme. Het moment, aan de vooravond van het drukke pinksterwe­ekend, is niet toevallig gekozen. 'e onderhande­lende partiMen Groen/inks, '66, 3vdA en 63 hebben een µambitieus programma’ opgesteld, in de woorden van Groen/inksfracti­eleider Rutger Groot :assink. =o gaat de toeristenb­elasting omhoog, tot naar schatting 105 milMoen euro in 2022. In wiMken waar de balans tussen wonen en toerisme is verstoord, kan de vakantieve­rhuur via platforms als Airbnb worden gestopt, waar het elders in de stad nog op maximaal dertig dagen wordt gesteld. Op- en uitstappla­atsen van rondvaartb­oten en touringcar­s worden naar buiten het centrum verplaatst en µpretvervo­er’ als fietstaxi’s, paardenkoe­tsen en bierfietse­n gaan verder aan banden.

'aarnaast zal er beter worden schoongema­akt en strenger worden opgetreden tegen troep- en herriemake­rs, ook op het water. Het aantal toeristenw­inkels moet omlaag: ³:e willen geen eenheidswo­rst die Me met 1utella besmeert,´ zei '66-fractielei­der Reinier van 'antzig.

Op- en uitstappla­atsen van rondvaartb­oten en touringcar­s worden naar buiten het centrum verplaatst. 'it onderdeel stuit op onbegrip biM de rondvaartr­ederiMen. ³Rondvaarte­n dragen Muist biM aan vermindere­n van drukte op straat. Als de aanlegstei­gers buiten het centrum ziMn, kriMg Me Muist weer verkeersst­romen over de weg’’, zegt een woordvoers­ter van de grote rederiM 6tromma.

Het afschrikke­n van toeristen is niet het doel van de maatregele­n, maar als het effect is dat de groei van het aantal bezoekers wat afvlakt, dan zal het beoogde college daar niet rouwig om ziMn, is de teneur van het verhaal. ³Het is niet de makkeliMks­te krantenkop. Maar we kiezen ervoor de wiMken leefbaar te houden,´ aldus 63-voorman en nu nog wethouder wonen /aurens Ivens. 1aar verwachtin­g komen dit Maar achttien milMoen bezoekers naar Amsterdam, oplopend naar 30 milMoen in 2025.

³'e eerste functie van de stad is wonen, toerisme komt op de tweede plaats,´ zegt Groot :assink. HiM en ziMn mede-onderhande­laars bereiden zich voor op harde confrontat­ies met ondernemer­s die zich niet in de maatregele­n kunnen vinden. 'esnoods tot aan de rechter toe, suggereert '66’er 9an 'antzig. Over het verloop van de hoofdstede­liMke coalitieon­derhandeli­ngen wilde Groot :assink niets kwiMt, behalve: ³:e ziMn goed op weg.´

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname