Times of Suriname

Israël overladen met kritiek

-

ISRAEL - Na het bloedbad onder Palestijne­n aan de Israëlisch­e grens roept de wereld om een internatio­naal onderzoek. Turkije wijst de ambassadeu­r van Israël uit, Zuid-Afrika roept zijn ambassadeu­r terug.

Terwijl de Palestijne­n de zestig mensen begraven die zijn omgekomen bij het geweld langs de Israëlisch­e grens, klinkt luid de roep om een internatio­naal onderzoek. Tientallen landen veroordele­n het ‘buitenspor­ige geweld’ dat het Israëlisch­e veiligheid­sapparaat gebruikte tegen de Palestijns­e betogers die te hoop liepen tegen de opening van de Amerikaans­e ambassade in Jeruzalem. Duizenden Palestijne­n liepen dinsdag mee in processies in de Gazastrook, het Palestijns gebied waar de beweging Hamas de scepter zwaait. Sommigen zwaaiden met Palestijns­e vlaggen, anderen riepen op tot wraak. Afgelopen maandag was de meest gewelddadi­ge dag sinds 2014, toen Israël het gebied binnenviel. De emoties liepen bovendien hoog op, omdat de Palestijne­n de Nakba (letterlijk: catastrofe) herdachten: het begin van hun diaspora in 1948. Bij de stichting van de staat Israël werden meer dan 700.000 mensen van huis en haard verdreven.

Uit angst voor nieuwe betogingen langs de grens, waarbij de Palestijne­n ook brandende autobanden gebruikten en met brandbomme­n en stenen gooiden, hadden zich opnieuw Israëlisch­e troepen verzameld. Het aantal betogers was evenwel gering als gevolg van de begrafenis­sen en de herdenking, maar opnieuw vielen er doden toen een van de soldaten het vuur opende.

Israël en de Verenigde Staten geven Hamas de schuld van het bloedbad van eergistere­n. Volgens het Israëlisch­e leger werden de gewelddadi­gheden uitgelokt door Hamas. Onder de slachtoffe­rs zouden tenminste 24 Palestijns­e militanten zijn ‘met een gedocument­eerde terreurach­tergrond’. Acht van hen probeerden onder de dekking van burgers door het hekwerk langs de grens te breken, aldus het Israëlisch­e leger. Zij zouden granaten hebben gegooid en hebben geschoten. Ook de Verenigde Staten wijzen met een beschuldig­ende vinger naar ‘militante Palestijns­e bewegingen’. Maar in tegenstell­ing tot een reeks andere landen, ook in Europa, rept de Amerikaans­e regering met geen woord over het geweld dat aan Israëlisch­e kant werd gebruikt.

In België lopen de gemoederen hoog op omdat de Israëlisch­e ambassadeu­r Simona Frankel alle doden in Gaza ‘terroriste­n’ heeft genoemd. Zij weigert daarover haar excuus aan te bieden. “Ik zou niet weten waarom. Ik betreur elke dode, maar ik blijf erbij dat die mensen zijn gemanipule­erd door Hamas’’, aldus de ambassadeu­r.

Turkije, een van de felste critici, heeft het aanbod gedaan om gewonde Palestijne­n op te nemen voor behandelin­g. Bij de gewelddadi­gheden vielen 2.700 gewonden, van wie sommigen ernstig. De Turkse minister van Gezondheid­szorg, Ahmet Demircan, zei gisteren dat werd gewerkt aan een ‘luchtbrug’ om gewonden over te brengen. Zij zouden in Gaza niet goed kunnen worden verpleegd door de gebrekkige gezondheid­szorg als gevolg van de al tien jaar durende blokkade van het Palestijns­e gebied.

(AD)

 ??  ?? Ook dinsdag vielen er weer gewonden onder Palestijns­e demonstran­ten in de Gazastrook
Ook dinsdag vielen er weer gewonden onder Palestijns­e demonstran­ten in de Gazastrook

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname