Times of Suriname

Vermoedeli­jk chloorgas gebruikt bij aanval in Syrische provincie Idlib

-

SYRIE - Bij een aanval in de Syrische provincie Idlib is vermoedeli­jk chloorgas gebruikt. Dat concludere­n onderzoeke­rs van de Organisati­e voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Zij hebben niet onderzocht wie verantwoor­delijk is voor de aanval.

Het gas zou op 4 februari zijn gebruikt bij een aanval op de plaats Saraqib. De onderzoeke­rs baseren zich onder meer op getuigenve­rklaringen en monsters. Ook hebben zich na de aanval patiënten gemeld bij medische centra met symptomen die wijzen op blootstell­ing aan chloor en andere chemicalië­n.

Getuigen zeggen volgens het OPCW-rapport dat ze iets roken dat deed denken aan schoonmaak­middelen. Er zouden elf mannen zijn behandeld, onder wie drie hulpverlen­ers. Zij hadden last van symptomen als misselijkh­eid en branderige ogen.

Het gebruik van verboden chemische wapens ligt internatio­naal erg gevoelig. De Verenigde Staten, GrootBritt­annië en Frankrijk beschuldig­den het Syrische regime eerder dit jaar van een aanval met dergelijke wapens op de stad Douma, bij Damascus. De landen voerden vervolgens een raketaanva­l uit op doelen in Syrië. Het was niet de eerste keer dat de VS ingrepen na zo’n incident. De Amerikanen vuurden vorig jaar tientallen kruisraket­ten af op een Syrische luchtmacht­basis. Dat was een reactie op de aanval op de stad Khan Sheikhoun, waar vele tientallen burgerdode­n waren gevallen.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname