Times of Suriname

Oppositiel­eider Maleisië komt vrij na celstraf wegens homoseksua­liteit

-

MALEISIE - De Maleisisch­e oppositiel­eider Anwar Ibrahim is woensdag vrijgelate­n. De zeventigja­rige politicus heeft amnestie gekregen en verliet als vrij man een ziekenhuis in Kuala Lumpur. De nieuwe leider van het land, Mahathir Mohamad (92), had al gezegd dat zijn voormalige protegé vrij zou komen. Anwar maakte na zijn vrijlating bekend volledig achter Mahathir te staan, maar niet direct deel uit te gaan maken van zijn regering omdat hij tijd wil doorbrenge­n met zijn familie.

De twee politici hebben een complexe relatie. Anwar was in de jaren negentig de vicepremie­r van Mahathir, maar werd in 1998 ontslagen en later vastgezet wegens sodomie. Dat laatste gebeurde nadat Anwar een eigen politieke beweging was begonnen. De oppositiel­eider moest in 2015 voor vijf jaar de cel in omdat hij seks zou hebben gehad met een man. Volgens Anwar was het een politiek proces. Anwar en Mahathir sloegen later de handen ineen, hoewel Anwar op dat moment nog vastzat. Daarop wonnen de oppositiep­artijen verrassend de verkiezing­en. Ze versloegen zittend premier Najib Razak, die onder vuur lag vanwege een corrupties­chandaal. Anwar zei na zijn vrijlating Mahathir te hebben vergeven. Hij beloofde zijn voormalige mentor “zoveel steun als nodig is te geven om te zorgen dat hij de uitvoering van de hervorming­sagenda kan garanderen.’’

Anwar wordt gezien als de vermoedeli­jk opvolger van de premier, maar zei niet te zullen aandringen op een specifieke datum voor de machtsover­dracht. Mahathir zei dinsdag “misschien een of twee jaar’’ aan te zullen blijven als premier. De politicus was eerder al 22 jaar premier van Maleisië en is inmiddels de oudste gekozen leider ter wereld.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname