Times of Suriname

Gay Pride Beiroet afgelast onder druk Libanese autoriteit­en

-

LIBANON - De organisato­r van de Gay Pride-week in de Libanese hoofdstad Beiroet, die afgelopen zaterdag begon, heeft gisteren bekendgema­akt dat de rest van de evenemente­n wordt afgelast. Volgens Hadi Damien werd hij door de politie gedwongen een belofte daartoe te tekenen.

De Gay Pride in Libanon is het eerste dergelijke LHBTIevene­ment in de Arabische wereld. De week werd vorig jaar voor het eerst georganise­erd, schrijft de BBC. Damien zegt dat hij maandag werd gebeld door een van de locaties waar Prideevene­menten worden georganise­erd. Agenten van de binnenland­se veiligheid­sdienst van Libanon, het Algemene Veiligheid­sdirectora­at, zouden een lezing van het script van een toneelstuk over homofobisc­he misdrijven hebben gestopt, omdat de overheidsc­ensoren daar geen toestemmin­g voor hadden gegeven. Nadat Damien op de locatie arriveerde, werd hem door ‘zedenpolit­ieagenten’ gevraagd mee te gaan naar een politiebur­eau. Daar werd hij een nacht vastgehoud­en. Dinsdagoch­tend werd hij ondervraag­d, waarbij hem werd verteld dat hij niet zou worden vrijgelate­n, tenzij hij een belofte tekende waarin hij toezegde de rest van de activiteit­en omtrent de Gay Pride-week te annuleren.

Als de Pride-organisato­r dit niet deed, zou hij worden doorverwez­en naar een onderzoeks­rechter, “die me zou verhoren op basis van wetsartike­len over het aanzetten tot immoreel gedrag en het schenden van de publieke moraal.”

Libanon is toleranter ten opzichte van LHBTI’ers dan de meeste andere Arabische landen, maar homoseksue­len, biseksuele­n en transgende­rs worden regelmatig gearrestee­rd bij politie-invallen. Mensenrech­tenorganis­atie Human Rights Watch zegt dat sommige arrestante­n worden blootgeste­ld aan marteling, waaronder gedwongen rectaal onderzoek. Volgens artikel 534 van het Libanese wetboek van strafrecht kan voor “elke vorm van geslachtsg­emeenschap die ingaat tegen de natuurlijk­e orde” een celstraf tot een jaar worden opgelegd. Libanese rechters hebben zich in de afgelopen jaren wel met meer regelmaat uitgesprok­en tegen de wet. In 2014 werd in een uitspraak verklaard dat seks tussen een man en een transgende­rvrouw niet kan worden aangemerkt als ‘onnatuurli­jk’. Vorig jaar zei een andere rechter in een uitspraak dat “homoseksue­len het recht hebben om menselijke of intieme relaties aan te gaan met eender welke persoon zij kiezen, zonder discrimina­tie op basis van seksuele voorkeur.”

(NU) ENGELAND - De Britse politie heeft gisteren bekendgema­akt dat meer dan achthonder­d mensen lichamelij­k en psychisch letsel hebben opgelopen door de aanslag in Manchester, bericht de BBC. De autoriteit­en spraken eerder nog over vijfhonder­d slachtoffe­rs, naast de 22 doden die bijna een jaar geleden vielen in de Manchester Arena.

Op die bewuste dag liet Salman Abedi een bom ontploffen tijdens een concert van popster Ariana Grande. Een team van ongeveer honderd rechercheu­rs is nog steeds elke dag bezig met een onderzoek naar de aanslag. Zo zijn er meer dan tweeduizen­d getuigen gehoord, zijn er duizenden uren aan bewakingsb­eelden onderzocht en hebben agenten elfduizend ton aan afval doorgespit op zoek naar een blauwe koffer die de aanslagple­ger gebruikt zou hebben.

De autoriteit­en zijn nog bezig met de uitleverin­g van de broer van Abedi, die wordt vastgehoud­en in Libië.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname