Times of Suriname

Spaans olieconcer­n Repsol wil niet meer groeien in olie en gas

-

MADRID - Het Spaanse olieconcer­n Repsol heeft geen ambitie meer om te groeien in olie en gas. Daarmee zet het energiebed­rijf een eerste stap in de wereldwijd­e overgang naar schonere energie.

Dat meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Het Spaanse bedrijf zou de eerste energiereu­s zijn die een dergelijke stap aankondigt. Repsol doet zijn toekomstpl­annen volgende maand uit de doeken. Olie- en gaswinning zal daarbij tot maximaal de huidige niveau’s beperkt blijven. Verder wil het bedrijf zijn oliereserv­es vermindere­n. Op de aandeelhou­dersvergad­ering vorige week wijdde bestuursvo­orzitter Antonio Brufau van Repsol een aanzienlij­k deel van zijn toespraak aan klimaatver­andering. Hij bestempeld­e daarbij wind en zonne-energie als bijzonder competitie­f. Verder wordt elektrisch rijden deel van de activiteit­en van Repsol, zo kondigde hij aan. Repsol is een belangrijk­e speler in de olie- en gasmarkt. Het bedrijf pompte in het eerste kwartaal van het jaar gemiddeld 727.000 vaten olieequiva­lent op per dag. Dat is de grootste productie van het bedrijf sinds 2012. Het aandeel gas was 63 procent. Het bedrijf zoekt nog altijd naar nieuwe velden.

Tegelijker­tijd zet Repsol al stappen op de markt voor hernieuwba­re energie. Zo werden gesprekken gevoerd met producente­n van schone energie als Renovalia en X-Elio. Daar zijn geen deals uit voortgekom­en.

(NU/Foto: OilNow)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname