Times of Suriname

Arbeidsrec­htbank bevestigt: Mounir, opgesloten na razzia bij Globe Aroma, werd jarenlang uitgebuit

-

Drie maanden geleden hield de politie een razzia bij de culturele organisati­e Globe Aroma. Twee mannen zitten nog altijd achter de tralies. Eén van hen, Mounir, kreeg ondertusse­n wel gelijk van de arbeidsrec­htbank. Hij werd uitgebuit door malafide werkgevers die hem tienduizen­den euro achterstal­lige lonen verschuldi­gd zijn.

Het is drie maanden geleden dat de politie binnenviel bij de artistieke organisati­e Globe Aroma in Brussel en zeven mensen hardhandig oppakte. Twee van hen, vakbondsmi­litant Mounir Tahri en kunstenaar Jyed Cheikhe, zitten nog altijd achter de tralies. De vakbonden blijven ijveren voor hun vrijlating. Ze voelen zich gesterkt door de recente uitspraak van de arbeidsrec­htbank. Die veroordeel­de de bedrijven die Mounir Tahri in dienst namen, maar hem nooit een echt arbeidscon­tract aanboden. Beide bedrijven worden verplicht om tienduizen­den euro achterstal­lige lonen en sociale bijdragen te betalen voor de jaren dat Mounir voor hen werkte. Het levert ook de schatkist een flinke som geld op.

Tussen 2008 en 2012 werkte Mounir Tahri voor twee onderaanne­mingen uit de schoonmaak­sector voor de Anderlecht­se Haard. “Hij diende in 2009 een regularisa­tiedossier in. Twee jaar later kreeg hij een positief antwoord van de Dienst Vreemdelin­genzaken. Zijn werkgevers moesten enkel nog een aanvraag voor een werkvergun­ning indienen. Maar die lieten dat na. De rechtbank oordeelde dat hij wel degelijk voor hen werkte en legde hen op om alle achterstal­lige lonen en ontslagver­goedingen te betalen”, zegt Vincent Lurquin, de advocaat van Tahri.

Mocht Tahri ondertusse­n al uitgewezen zijn, dan had de arbeidsrec­htbank deze uitspraak niet gedaan, benadrukt Lurquin. “De overheid geeft daardoor amnestie aan uitbuiters,” aldus de advocaat. “Achter elke persoon zonder papieren zit een verhaal van miserie. Zonder papieren zijn betekent niet zonder naam zijn. Ze heten Mounir of Jiyed of vele andere namen. Ze zijn in de eerste plaats slachtoffe­r,” zegt Robert Vertenueil die in juni voorzitter wordt van het ABVV.

“Mounir werd zoals zoveel anderen het slachtoffe­r van een malafide werkgever. Hij werd uitgebuit, maar in plaats van de uitbuiter aan te pakken, wordt het slachtoffe­r bedreigd met uitwijzing. De groep malafide werkgevers blijft lachend aan de kant staan. Mounir is bij het ACV een delegee van deze bijzonder kwetsbare groep werknemers. Door hem op te pakken, viseert de overheid niet de uitbuiting, maar wel de woordvoerd­er van deze kwetsbare groep”, zegt Koen Meesters van het ACV.

In die drie maanden dat de twee opgesloten zitten, ondernam de overheid zo goed als niets. Lurquin: “Er werd enkel een brief gericht aan de betrokken ambassades. Op 16 mei gaan we nogmaals de vrijlating vragen voor de raadkamer. Zo’n gesloten centrum is erger dan een gevangenis. Wie opgesloten wordt in een gevangenis heeft nog een paar rechten. Het is uitgeslote­n dat iemand drie maanden vastgehoud­en wordt zonder dat de onderzoeks­rechter ook maar iets doet om de opsluiting te verantwoor­den.”

“Ik stoor mij aan de banaliseri­ng van die opsluiting. Wij dringen aan op antwoorden. Waarom werd een fiscale controle misbruikt om mensen te arresteren? We hebben zelfs een brief gestuurd naar premier Michel. Hij acht ons niet eens een reactie waardig,” zegt Robert Vertenueil. De vakbonden vragen de stopzettin­g van de criminalis­ering van mensen zonder papieren. Vertenueil verwijst naar de ophef rond een fietser die aangereden werd door een bus van de MIVB. De advocaten van de Brusselse vervoersma­atschappij redeneren dat de buschauffe­ur niets te verwijten valt. “Deze man heeft geen correcte verblijfsv­ergunning en mocht dus niet rondfietse­n in België. Hij mocht zich dus niet bevinden op de plaats waar hij omvergered­en is. Het is dus zijn fout,” aldus de verdedigin­g van de MIVB. “Een persoon zonder papieren bestaat dus niet. Maar er zijn er wel 150.000 in België. Voor bepaalde werkgevers een reservoir aan goedkope arbeidskra­chten. Regularise­er hen, zodat ze kunnen bijdragen aan de sociale zekerheid en niet langer goedkope concurrent­ie zijn voor andere werknemers. Wat de regering nu doet, is compleet idioot,” zegt Robert Vertenueil.

(De Wereld Morgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname