Times of Suriname

70 jaar Nakba, de geboorte van de laatste koloniale staat

-

Heel vaak wordt de koloniale oorsprong van Israël vergeten, maar die is nu belangrijk­er dan ooit. Even uw geheugen opfrissen.

De Britten hadden indertijd in hun mandaatgeb­ied Palestina chaos verwekt door de immigratie te steunen van Europese joden die de politieke doctrine van het Zionisme aanhingen.

Het zionisme dacht een oplossing te vinden voor het antisemiti­sme in Europa door Palestina te gaan kolonisere­n en daar een zuiver Joodse staat te stichten. Een van hun eerste acties was de oprichting van de ‘Jüdische Colonialba­nk’ (1899) om hun project te financiere­n. Het was een initiatief van Theodor Herzl, de grondlegge­r van het Zionisme. De Zionisten wilden van Palestina een land maken zo Joods als Frankrijk Frans was. Daarom moest de oorspronke­lijke Palestijns­e bevolking ongemerkt over de grens worden gezet. Deze nieuwe staat zou, nog steeds volgens Herzl een bruggenhoo­fd zijn voor Europa en een bolwerk van de beschaving tegen de barbarij.

Daarbij hield men geen rekening met het verzet van die oorspronke­lijke bevolking, de Palestijne­n. Wanneer de Britten na de opdeling van het Ottomaanse Rijk, een van de verliezers van de Eerste Wereldoorl­og, het bestuur van het land overnemen en de immigratie van zionistisc­he kolonisten steunen, wordt al de eerste Palestijns­e verzetsbew­eging opgericht, de Unie van Islamitisc­hChristeli­jke Vereniging­en (Jeruzalem 1918) en die stuurde een boodschap naar de Vredesconf­erentie van Parijs waarin ze zich verzet tegen het project om ‘ons vaderland’ als een nationaal tehuis aan de zionisten te schenken en het door hen te laten kolonisere­n.

Dit antikoloni­ale verzet zal hoogtepunt­en kennen in 1929 en later tijdens een grote staking en revolte in 1936-1939. De Britten wisten niet meer wie te steunen en ze schoven het probleem door naar de Verenigde Naties. Hoe dat op te lossen? Het Arabische land Palestina opdelen in een territoriu­m voor de autochtone­n en eentje voor de Europese, Joodse kolonisten?

Op 26 november 1947 werd er in de Algemene Vergaderin­g gestemd. Nuttig is misschien om onze toenmalige Belgische ambassadeu­r te citeren. Hij uitte niets dan twijfels over het plan: “De Palestijns­e kwestie grijpt ons, Belgen, ten zeerste aan. Wij hebben moeite om de bedoelinge­n van de zionisten te begrijpen. Onze Joodse landgenote­n hebben hun nationaal tehuis bij ons in België. Niemand van ons heeft hen ooit zo behandeld dat zij een ander tehuis zouden willen gaan zoeken in Palestina. Tijdens de oorlog hebben zij met ons meegestred­en en veel Belgen hebben hun leven gewaagd voor hun Joodse landgenote­n, zodat onze nationale eenheid er versterkt uitkwam ... Wij zijn er helemaal niet zeker van dat het verdeelpla­n rechtvaard­ig is, wij twijfelen eraan of het uitvoerbaa­r is, en wij vrezen dat het vreselijke gevolgen zal hebben …” De Palestijne­n vonden dit plan onrechtvaa­rdig en verwierpen het omdat met hun belangen weinig of geen rekening werd gehouden. De Joodse kolonisten bezitten in 1947 amper 7 procent van de grond en vormen een derde van de bevolking: 608.000 op een totaal van 1.835.000. Toch krijgen ze volgens het verdeelpla­n van de VN 56 procent van het grondgebie­d toegewezen. Men plande ook een internatio­nale zone, het corpus separatum Jeruzalem, waarin 100.000 Joden zouden wonen naast een kleine meerderhei­d van 105.000 Arabieren. En die moest dienen als gemeenscha­ppelijke hoofdstad.

De Zionistisc­he kolonisten willen nog meer en op 1 april 1948 starten zij een verovering­soorlog, en roepen een maand later de staat Israël uit. De gevolgen waarover onze ambassadeu­r het had werden veel groter dan hij had gedacht: 418 Palestijns­e dorpen werden verwoest. Steden als Haifa, Jaffa, Akka, Ramla, Lydda, Safad en Tiberias werden etnisch gezuiverd. Zo is 80 procent van de huidige inwoners van de Gaza-strook verdreven uit de staat Israël. Zij organisere­n sedert één maand de Mars op Terugkeer om de Nakba te herdenken. België was helemaal niet akkoord. Het duurt dan ook tot 15 januari 1950 vooraleer de Beneluxlan­den Israël de jure erkennen, maar daarbij spreken ze hun voorbehoud uit over de grenzen van Israël, die veel meer grondgebie­d omsluiten dan wat in het verdeelpla­n werd voorgestel­d. En, België zal tot de Oslo-akkoorden (1993) in Jeruzalem een apart consulaat openhouden, dat niet afhangt van Tel Aviv maar rechtstree­ks van Brussel, om zo de status van Jeruzalem als Corpus Separatum in stand te houden.

(De Wereld Morgen/Foto:

Pax Christi Vlaanderen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname