Times of Suriname

RvC houdt SLM hand boven het hoofd

-

3$5$0$5,%2 9olgens een persberich­t van de 5aad van &ommissaris­sen biM de SXrinaamse /Xchtvaart 0aatschapp­iM S/0 Zordt een schXld van het bedriMf biM de overheid erNend $angegeven Zordt dat de S/0 in overleg is met de aan deelhoXder om de]e reNening om te ]etten naar een achtergest­elde schXld of een agioreserv­e 2ver de hoogte en opboXZ van de schXld Zordt echter niets ge]egd

Uit informatie van de krant die bevestigd is door een bron blijkt, dat de SLM meer dan USD 5 miljoen schuldig is aan de NV Luchthaven­beheer. Daarnaast draagt de vliegmaats­chappij geen omzet- en loonbelast­ing af aan de overheid. Uit het SLMpersber­icht blijkt, dat de Surinaamse samenlevin­g mag fluiten naar de meer dan USD 25 miljoen dat het bedrijf de Staat schuldig is, omdat de Raad van &ommissaris­sen zich als toezichtho­uder schaart achter de belastingo­ntduikende SLM. Dit kan door het creëren van bijvoorbee­ld een agioreserv­e.

Bij het opzetten van een agioreserv­e worden belastingv­rije bonusaande­len en stockdivid­enden uitgekeerd. Een ondernemin­g kan hiertoe overgaan als ze nog aandelen in reserve heeft. Voor zover de krant heeft kunnen achterha- len, is de Staat Suriname voor 100 procent aandeelhou­der van de SLM en er zijn geen reserve aandelen. Tenzij er aandelen worden gecreëerd met toestemmin­g van de eigenaar. Indien dit plan doorgaat, geeft de eigenaar van de SLM zichzelf dus zelfgecree­erd waardepapi­er in plaats van contant geld.

De SLM zegt in haar bericht, dat de aandeelhou­der heel verantwoor­delijk om- gaat met de schuld. “Ook het doen voorkomen alsof er een meteen opeisbare schuld van tientallen miljoenen de SLM als het zwaard van Damocles boven het hoofd hangt, kan naar het rijk der fabelen worden verwezen. De aandeelhou­der heeft er het volste vertrouwen in dat dit bedrijf in staat zal zijn de maatregele­n te nemen teneinde de continuwte­it van de operatie te continuere­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname