Times of Suriname

Regering zal maandelijk­s moeten budgettere­n

-

PARAMARIBO - De Nationale Assemblee (DNA) stelt harde eisen aan de regering in de nieuwe Comptabili­teitswet. Tijdens de voortzetti­ng van de commissiev­ergadering, gisteren, werd een Nota van Wijziging aangekondi­gd, waarin de indieners van de initiatief­wet voorstelle­n dat er in de toekomst een bestedings­plan samen met de ontwerpbeg­rotingen ingediend wordt. Het parlement wil concreet dat de regering vastlegt hoeveel ze maandelijk­s van plan is uit te geven om haar beleid te financiere­n.

“Een mechanisme om de bestedinge­n van alle ministers samen beneden een bepaald niveau te houden, waardoor de cash-flow-management van het Ministerie van Financiën niet in problemen komt”, zegt Jennifer Geerlings-Simons (NDP). Zij trad gisteren op als woordvoerd­er van de indieners van het initiatief­voorstel en liet de leiding van de commissiev­ergadering over aan ondervoorz­itter Melvin Bouva.

De extra strenge controle vanuit Financiën op de besteding van middelen door vakministe­rs zal echter ook niet frustreren­d moeten werken op het beleid bij de respectiev­e ministerie­s. Hoe dit systeem zal werken, zal nog verder bediscussi­eerd moeten worden tussen regering en parlement. Feit is, volgens Geerlings-Simons, wel dat er weer wat meer transparan­tie, toezicht en controle moet kunnen zijn op het bestedings­gedrag van de overheid in het algemeen en de verschille­nde ministerie­s in het bijzonder. “We weten dan wat elke minister en de totale regering wil uitgeven voor het hele jaar. Het zou ook duidelijk moeten zijn wat aan het parlement wordt aangeboden en wat de regering heeft besloten ten aanzien van de uitvoering van de verschille­nde beleidspla­nnen van de ministers, zodat de ene minister en de andere hun zaken op elkaar kunnen afstemmen en dat je een bepaald maximum hebt aan uitgaven in een bepaalde maand”, stelt GeerlingsS­imons. De commissie van rapporteur­s gaat voor een mechanisme van een bestedings­plafond, waarbij de maandelijk­se uitgaven lager moeten zijn dan de inkomsten gedurende dezelfde periode of in lijn met een door de regering vooraf bepaald bedrag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname