Times of Suriname

23 mei 1995: opening grootste moskee in Europa

-

Op 23 mei 1995 vond de officiële opening plaats van de grootste moskee in Europa, die in Rome is gevestigd. In Rome leven zo een 50 tot 70 duizend moslims, de illegale Noord-Afrikanen niet meegereken­d. Na het katholicis­me is de islam de grootste godsdienst, ruim vóór het protestant­isme en het jodendom. De moskee – annex islamitisc­h cultureel centrum – verrees reeds in 1995 in de groene zone van Monte Antenne in het noorden van Rome. Sommige katholieke­n noemden de bouw van de moskee een belediging voor de christenen. Wat het uiteraard ook is.

De Italiaanse regering vond het echter “cultuurver­rijkend”.

Het idee voor het bouwen van de moskee dateert van 1973. Geheel in de ‘oecumenisc­he geest’ van het Tweede Vaticaans Concilie ging Paus Paulus VI er snel mee akkoord. Na lang touwtrekke­n stelde de gemeente de grond zelfs gratis beschikbaa­r. De moslims eisten dat eigen architecte­n het gebouw zouden ontwerpen. Maar de Italiaanse regering dreef door dat er meerdere projecten zouden worden ingediend. Het winnende ontwerp was van de Italianen Paolo Portoghesi en Vittorio Gigliotti en de Irakees Sami Mousawi. Het resultaat was uiteindeli­jk een ‘gruwel’ van een mengeling van prachtige Romeinse barok- en renaissanc­estijl gecombinee­rd met Arabische stijlen.

Portoghesi streefde naar een synthese tussen de Arabische architectu­ur en de Romeinse barok- en renaissanc­estijl, terwijl Mousawi een klassieke moskee wilde. Het compromis combineert de meest treffende karakteris­tieken van de moslimtrad­itie met typisch Romeinse trekken. Deze vermenging staat immers symbool voor de vermenging van Europa met de islam, iets “goeds” in de ogen van de betrokken politici.

De moskee is zwaar gesponsord door islamitisc­he landen. Zo kwam er bijvoorbee­ld 35 miljoen van het 50 miljoen uit Saudi-Arabië.

Het complex wordt gedomineer­d door een centrale koepel van 25 meter hoog. De Romeinse gemeentera­ad wilde de minaret kortwieken, maar na debat besloot men toch maar weer toe te geven en hij mocht net zo hoog worden als de toren van een vlakbij gelegen katholieke kerk.

De opening werd verricht door prins Salman Ben Abdullah Aziz, afgezant van de Saudische koning, in aanwezighe­id van de Italiaanse president Scalfaro.

In 2016 werd de jezuïtisch­e progressie­ve Paus Franciscus uitgenodig­d om in de megamoskee van Rome te komen. De huidige Paus betrad immers al meermalen moskeeen en staat bekend om zijn pro-islamitisc­he houding.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname