Times of Suriname

Verzoek teruggave rijbewijs verdachte dodelijke aanrijding, afgewezen

-

NICKERIE - Rechter Ishwarpers­ad Sonai heeft het verzoek van de advocaat van verdachte RR om teruggave van zijn rijbewijs, afgewezen. De verdachte heeft op 12 december vorig jaar de 91-jarige Gilbert San A Jong dodelijk aangereden op de Attaoelahw­eg nabij de Henarbrug. Het slachtoffe­r bevond zich op een feestje en had op gegeven moment behoefte om te urineren.

De hoogbejaar­de man koos er niet voor om gebruik van het toilet ter plaatse te maken, maar stak de straat over om zijn behoefte op de berm aan de andere kant van de weg te doen. Bij terugkeer werd hij geschept door een voertuig, dat met hoge snelheid kwam aangereden. De omstanders kunnen het niet bevatten dat de bestuurder van het BMW-voertuig met hoge snelheid kwam aanrijden, omdat er niet ver van de plek waar de aanrijding plaatsvond, een drempel is. De gasten die op het feestje waren, begaven zich na het horen van de slag naar buiten om te kijken wat er was gebeurd; ze vonden het slachtoffe­r op de straat liggen. Het voertuig dat hem had aangereden was enkele meters verderop gestopt en van de bestuurder was geen spoor te bekennen. Bij aankomst van de politie bleek het voertuig niet te zijn gekeurd en daarnaast werkte de claxon niet. De verdachte heeft ter terechtzit­ting verklaard niet te zijn ondergedok­en, maar dat hij naar huis was gegaan omdat hij de menigte tekeer hoorde gaan. Hij was bang dat hij een pakslaag zou krijgen. Hij heeft zich kort daarna zelf aangemeld op de politiepos­t te Henar.

Volgens de officier van Justitie wordt RR verweten dat hij ‘zich roekeloos heeft gedragen in het verkeer’ en dat de 91-jarige man door zijn roekeloos gedrag niet meer in leven is. Daarnaast zou de verdachte het ook niet nauw genomen hebben met het feit dat er daar een feestje was, door simpelweg zijn snelheid niet aan te passen. Volgens getuigen reed de man met hoge snelheid. Een getuige verklaarde langs de kant te staan en het voertuig met hoge snelheid te zien aankomen. Hij schreeuwde nog voor het latere slachtoffe­r om even te wachten, maar het was al te laat.

Het slachtoffe­r overleed kort na aankomst op de Spoedeisen­de Hulp.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij een gecomplice­erde beenfractu­ur opgelopen, wat aangeeft dat de bestuurder vrij hard moet hebben gereden. De rechter heeft het verzoek voor teruggave van het rijbewijs afgewezen, omdat hij van mening is dat het om een vrij ernstige zaak gaat, waarbij iemand het leven heeft gelaten.

AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname