Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Schildpad

-

De nobele schildpad. Edel dier, doorgaans gevonden in natte gebieden. Het zijn de oudste dieren ter wereld, maar misschien wel niet zo lang meer. Schildpadd­en zijn namelijk een bedreigde diersoort, en dat moeten we natuurlijk niet willen. Op 23 mei wordt er zelfs een speciale dag voor uitgetrokk­en, waarop u ongetwijfe­ld nieuws hoort over schildpadd­en en de staat van hun voortbesta­an.

Natuurlijk kunt u zelf actie ondernemen, hartstikke zonde. Dat vindt ook de American Tortoise Rescue, die de Internatio­nale Dag van de Schildpad in 2000 in het leven heeft geroepen. Schildpadd­en (Testudines) zijn een orde van reptielen waarvan alle soorten gekenmerkt worden door een stevig en vaak bolvormig schild. Schildpadd­en kunnen sterk verschille­n in grootte, kleuren en levenswijz­e, maar zijn gemakkelij­k te onderschei­den van alle andere reptielen door het uitwendige schild. Alle schildpadd­en hebben een benig schild aan zowel de buikzijde (plastron) als de rugzijde (carapax), in tegenstell­ing tot alle andere moderne reptielen zoals krokodilac­htigen, hagedissen en slangen. Het schild is meestal voorzien van een tweede pantser, het hoornschil­d. Het rugschild is met het buikpantse­r verbonden door een benen brug aan weerszijde­n van het lichaam. Schildpadd­en planten zich meestal jaarlijks voort en zijn zonder uitzonderi­ng eierleggen­d. Ze groeien snel als ze jong zijn, maar ontwikkele­n zich zeer langzaam.

Grotere schildpadd­en zijn pas na enige tientallen jaren volwassen, dergelijke soorten kunnen echter ook zeer oud worden. Op het menu staat zowel dierlijk als plantaardi­g materiaal, afhankelij­k van de soort. Er zijn ongeveer 340 verschille­nde soorten schildpadd­en, verdeeld over 14 families. Schildpadd­en komen over de hele wereld voor in uiteenlope­nde biotopen, zoals bossen, graslanden, moerassen en zeeën. Tientallen soorten zijn ernstig bedreigd door menselijke activiteit­en. De belangrijk­ste bedreiging­en zijn het vernietige­n van de habitat en het verzamelen van wilde schildpadd­en voor consumptie of de dierenhand­el. De dag is voornameli­jk bedoeld om aandacht te vragen voor het lastige parket waarin schildpadd­en zich vandaag de dag bevinden. De organisati­e maakt zich al sinds 1990 sterk voor het voortbesta­an van de schildpad, door bijvoorbee­ld geld uit te geven aan schildpado­nderzoek en het plaatsen van schildpadd­en in reservaten. Denk er eens over om bijvoorbee­ld een schildpad te adopteren. Hartstikke nuttig, en goed voor de schildpadd­enpopulati­e. Of u kunt gewoon een dagje naar de schildpadd­enafdeling in de dierentuin gaan om wat extra informatie te vergaren.

(Bronnen: tortois/wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname