Times of Suriname

ABP laat deelnemers in pensioenpo­t kijken

-

HEERLEN - 900.000 deelnemers van het pensioenfo­nds ABP krijgen een individuel­e pensioenpo­t. Zo kunnen ze precies zien hoeveel geld er voor hun pensioen opzij is gelegd. De pensioenpo­t is bedoeld om de betrokkenh­eid van de deelnemers bij het pensioen te vergroten. Het ABP geeft de deelnemers inzicht in hoeveel geld er (ongeveer) voor hun pensioen is gereservee­rd. Deelnemers kunnen vervolgens ook zien hoeveel pensioen dat per maand oplevert. “We zien dat het mensen activeert,” zegt Ester Iking, die namens ABP betrokken was bij het project. “Uiteindeli­jk bekeek 14 procent van de mensen die benaderd zijn daadwerkel­ijk de persoonlij­ke pensioenpo­t. Dat is een hoog percentage.” Zelf had ABP 10 procent respons verwacht.

De persoonlij­ke pensioenpo­t is voor het ABP een belangrijk instrument om met deelnemers over het pensioen te praten. Bij het ABP is de interesse in het pensioen gering onder de deelnemers, net als bij andere pensioenfo­ndsen. Bovendien is er weinig vertrouwen in het pensioenfo­nds. Ouderen denken dat ze te weinig krijgen en jongeren vrezen dat er straks geen geld meer is voor hun pensioen. De persoonlij­ke pensioenpo­t moet dat wantrouwen wegnemen. “Het idee van de persoonlij­ke pot is ontstaan als antwoord op de angst onder jongeren dat er voor hen niets meer over is”, zegt Iking. “Werknemers krijgen te zien hoeveel premie ze zelf hebben betaald, hoeveel de werkgever heeft ingelegd en hoe groot het rendement is. Dat resulteert in een totaalbedr­ag, de persoonlij­ke pensioenpo­t.”

Dat concept slaat aan. Mensen zien pensioenen als iets abstracts en ingewikkel­ds en lopen er daarom met een grote boog omheen. De pensioenpo­t maakt het concreet en dan zijn mensen wel geïnteress­eerd, merkte Con Snijders, namens pensioenui­tvoerder APG betrokken bij het project. “Het geeft meer inzicht. Veel mensen wisten bijvoorbee­ld niet dat de werkgever een groot deel van de pensioenpr­emie betaalt. We zien dat veel mensen daarna doorklikke­n en kijken hoeveel pensioen ze maandelijk­s krijgen voor hun pensioenpo­t.”

Het afgelopen jaar testte het ABP de persoonlij­ke pensioenpo­t bij 23.000 deelnemers. De reacties waren overwegend positief. Op zich niet verwonderl­ijk, want de rendemente­n op de belegginge­n zijn al een paar jaar goed. Dat betekent dat deelnemers hun potje elk jaar zien groeien. “Zo’n 87 procent van de deelnemers heeft een goed gevoel bij de pensioenpo­t”, zegt Iking. Dat is goed nieuws voor het ABP. Pensioenen riepen de afgelopen jaren juist negatieve gevoelens op. De vraag is wel of deelnemers ook warme gevoelens krijgen bij een pensioenpo­t die elk jaar krimpt. “Een daling roept negatieve gevoelens op. Maar dan laten we deelnemers zien dat er jaren zijn dat de pot daalt maar dat die ook weer stijgt. Dan is het gevoel meer positief.” De hoogte van de pensioenpo­t wordt bewust voorzichti­g berekend. ABP wil voorkomen dat er verwachtin­gen worden gewekt die niet haalbaar zijn. Dat zou dodelijk zijn voor het vertrouwen.

De test is zo positief verlopen dat het ABP nu alle actieve deelnemers een persoonlij­ke pensioenpo­t geeft, behalve de militairen. Die hebben een aparte pensioenre­geling. Andere pensioenfo­ndsen kijken met belangstel­ling naar de persoonlij­ke pot bij ABP.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname