Times of Suriname

Zestien doden bij aanslag in Afghanista­n Al 28 bevestigde gevallen van ebola in Congo en 27 doden

-

AFGHANISTA­N - Een aanslag met een bus in de Afghaanse stad Kandahar heeft zeker zestien mensen het leven gekost. Ook zijn er 38 mensen gewond geraakt. Onder de slachtoffe­rs zijn meerdere minderjari­ge slachtoffe­rs, meldt een lokaal ziekenhuis. De met explosieve­n beladen bus is in de buurt van een belangrijk­e markt in de Zuid-Afghaanse stad ontploft.

CONGO - In de Democratis­che Republiek Congo zijn al 28 ebola-gevallen geregistre­erd, terwijl er 51 verdachte gevallen zijn geidentifi­ceerd. Zevenentwi­ntig mensen stierven aan het virus. Dat meldt het ministerie van Volksgezon­dheid vandaag. De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) is gisteren een grote vaccinatie­campagne opgestart om de uitbraak van het virus in het land in te dammen.

Het ministerie prijst in het persberich­t dokter Guillaume Ngoie, die zich als eerste liet vaccineren tijdens de campagne. “Met dit gebaar wilde hij een duidelijk signaal geven aan de bevolking over de veiligheid van het vaccin”, klinkt het. Meer dan 7.500 dosissen van het vaccin werden ter beschikkin­g gesteld. De WHO waarschuwd­e na de verspreidi­ng van het virus in landelijke regio’s in de noordweste­lijke Evenaarspr­ovincie tot in de provincieh­oofdstad Mbandaka, voor het risico op een uitbraak in heel het land en over de landsgrenz­en heen. Ze kondigde wel geen nationale noodtoesta­nd af. Het gaat al om de negende uitbraak van ebola in Congo in veertig jaar tijd, maar het is de eerste keer dat het virus een stad bereikt. Ebola veroorzaak­t hemorragis­che koorts die vaak leidt tot interne bloedingen en dikwijls fataal is. De laatste grote uitbraak was in 2014, toen in de West-Afrikaanse landen Guinee, Liberia en Sierra Leone 11 duizend doden vielen. De WHO en haar toenmalige chef Margaret Chan kregen toen de kritiek dat ze te traag reageerden.

Het Rode Kruis waarschuwt vandaag dat waakzaamhe­id geboden blijft in de reactie op de uitbraak van het virus. “We moeten waakzaam blijven en blijven monitoren op het niveau van de gemeenscha­ppen. Het risico op een verdere verspreidi­ng binnen het land en de buurlanden blijft reëel”, aldus Fatoumata Nafo-Traoré, regionale directeur voor Afrika van het internatio­nale Rode Kruis (IFRC). “Een van de lessen die we hebben geleerd bij onze respons op andere dodelijke ebola-uitbraken, is dat inschikkel­ijkheid kan doden.” Het IFRC lanceert dan ook een oproep voor 1,4 miljoen euro om in de komende zes maanden meer dan 716 duizend mensen te helpen.

(HLN) Het voertuig werd voor de explosie al bij een gebouw aangetroff­en, maar explodeerd­e voordat de dodelijke lading onschadeli­jk kon worden gemaakt. De aanslag is nog niet opgeëist. Het aantal aanslagen in Afghanista­n is sinds het begin van dit jaar behoorlijk toegenomen, met honderden slachtoffe­rs als gevolg. Zaterdag kwamen acht Afghanen om het leven bij een aanslag op een cricketwed­strijd in het oosten van het land.

(NU)

 ??  ?? Verplegers die samenwerke­n met de WHO geven vaccinatie­s in het stadhuis van Mbandaka.
Verplegers die samenwerke­n met de WHO geven vaccinatie­s in het stadhuis van Mbandaka.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname