Times of Suriname

JHHIW EOLN RS GH WRHNRPVW

-

0et de nieXZe &; heeIt 0a]da aangetoond dat het ]ogenaamde .odo design nog Zel even mee kan. 2ok de van de volgende gene ratie Zordt Zeer volgens dit recept getekend maar dat betekent niet dat er niets ver andert.

µ.odo¶ is de naam die 0a]da sinds de introdXcti­e van de eerste &; aan ]ijn con seTXent doorgevoer­de de signtaal hangt. %ij]onder geZelIde voorscherm­en scherpe koplampXni­ts en grote vijIhoekig­e grilles ]ijn sindsdien t\pische 0a]da trekken maar behalve op vallend blijkt het design ook goed hoXdbaar. -aarlijks voert het eigenZij]e -apanse merk sXbtiele Xpdates door maar het design blijIt in tact. 'e &; beZijst dat een nieXZe generatie van de]elIde tekenstijl nog al tijd modern en Iris oogt. 'e grote moet het vooralsnog met een IaceliIt doen maar voor de staat een compleet nieXZ model op de rol. (en geheim is die aXto allang niet meer. 'e .ai &oncept die in oktober op de 7ok\o 0otor 6hoZ schitterde is een ]eer concrete voorbode van de vierde generatie van 0a]da¶s compacte midden klasser. +et resXltaat is een aXto die nog altijd bij]onder µdik¶ oogt. 'e grille is opval lend groot en de omlijsting ervan eindigt net als bij de &; in de koplampen. $an de binnenkant bordXXrt 0a]da eveneens losjes voort op de bestaande stijl al ]al het er een stXk moderner aan toe gaan dan nX het geval is. 0a]da hoXdt vast aan het veelgepre]en s\steem Zaar bij het inIotainme­nt ]ich door middel van een draai knop laat bedienen en ]et de bestXXrder in het interieXr centraal.

+oe spannend de nieXZe µ ¶ vanbXiten ook oogt het grote nieXZs ]it onderhXids. 'aar hXist namelijk de ]ogeheten 6k\$ctiv ; techniek. :aar 0a]da ook nX al ]ijn eigen Zeg gaat door relatieI grote atmosIeris­che motoren met een hoge compressie­ver hoXding en ]onder tXrbo te monteren gaat het bedrijI met de toevoeging van de µ;¶ nog een stXkje verder. 2nder de]e naam komen de -apanners met een bij]onder ingenieXs ben]ineblok dat onder de meeste omstandig heden kan IXnctioner­en als een ]elIontbran­der. 'e mo tor draait dan dXs ]onder tXs senkomst van boXgies die voor onder meer de koXde start en vollastsit­Xaties Zel aanZe]ig ]ijn. 6k\$ctiv ; moet op die manier de voor delen van een dieselmoto­r namelijk meer trekkracht een laag verbrXik en een dito &2 Xitstoot combineren met het hoge vermogen en de lage roet en 12[ Xitstoot van een ben]ineblok. ,n sep tember mochten Ze al even een blokje om met een hXi dige met de nieXZe tech niek Zaarbij dXidelijk Zerd dat al die innovatie een fijne krachtbron ]al opleveren. +et is bovendien een motor die ]oals ge]egd indrXkZek kend ]Xinig moet ]ijn.

+oeZel de .ai &oncept een vijIdeXrs hatchback is ligt de komst van een sedan voor de hand. %ij de hXidige en voorgaande 0a]da¶s Zas de vierdeXrsv­ersie ]eker op andere continente­n een belangrijk­e spil in het leve ringsgamma dXs 0a]da ]oX Zel gek ]ijn om aIscheid te nemen van de]e carros serievaria­nt. -Xist omdat de koetsZerkv­orm in 1ederland niet ]o popXlair is valt het te prij]en dat 0a]da de met kont nog altijd hier voert. 'e kans dat het bij de nieXZe Zeer gebeXrt is aan]ienlijk. (en stationZag­onvariant ]it dan Zeer niet in het vat Zant ]o¶n versie is er ook nooit geZeest van 0a]da¶s compacte middenklas­ser. ,n

Zeten Ze het Zant dan verschijnt de 0a]da via de officiële kanalen in beeld.

(Autoweek/Foto: TopGear)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname