Times of Suriname

Districten willen aanpak slechte infrastruc­tuur als toppriorit­eit regering

-

PARAMARIBO - Kapotte en verwaarloo­sde wegen alsook achterstal­lig onderhoud van de waterwegen, behoren tot de grootste problemen waarmee de districten kampen. Dit blijkt uit de districtsb­egrotingen 2019, die het afgelopen weekeinde zijn ingediend.

Sommige districten zijn niet zuinig geweest met hun behoeften. Brokopondo diende een begroting van SRD 18 miljoen in, terwijl Para zeker SRD 57 miljoen nodig heeft. Dit is niets vergeleken met Nickerie die een begroting van ruim SRD 300 miljoen indiende.

De bedoeling is niet dat de centrale overheid met dit geld inkomt, maar dat de districten zoveel als mogelijk dit zelf proberen op te hoesten. De overheid zal dan inkomen met het verschil. Twee maanden geleden zijn ook de districtsp­lannen ingediend. De overheid zal de plannen en de ingediende begrotinge­n toetsen en verwerken in de ontwerpsta­atsbegroti­ng 2019. De begrotinge­n worden opgestuurd naar het Ministerie van Financiën en verwacht wordt dat daar flink in gesneden zal worden.

De meest bevolkte districten zoals Paramaribo, Wanica, Nickerie en Commewijne kampen met onbegaanba­re zandwegen en kapotte ‘betegelde’ straten. De verouderde vergaarbak­ken in buurten zijn door de zware neerslag van de afgelopen periode kapotgegaa­n en afvoerbuiz­en die over wegen lopen, hebben het begeven. Schade aan voertuigen is ook schering en inslag, vanwege de ondergelop­en wegen waar de enorme kuilen niet zichtbaar zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname