Times of Suriname

Meeste buschauffe­urs geven gehoor aan staking streekverv­oer

-

UTRECHT - De meeste buschauffe­urs in Utrecht, ‘t Gooi, Groningen, Drenthe en WestBraban­t hebben zaterdag gehoor gegeven aan de oproep in staking te gaan. 80 tot 85 procent van de chauffeurs heeft het werk neergelegd en er rijden nauwelijks bussen, aldus een woordvoerd­er van FNV Streekverv­oer. In Amersfoort gaan actievoere­nde buschauffe­urs flesjes water uitdelen met een verwijzing naar de krappe roosters. Het is de vijfde actie in korte tijd. In Utrecht staakt Keolis, in Groningen en Drenthe Qbuzz, CTS legt het werk neer in Zuidwest-Drenthe, Connexxion rijdt niet in de regio Gooi en Vechtstree­k en Arriva blijft in de remise in West-Brabant.

“Vanwege de veel te krappe roosters in het streekverv­oer hebben chauffeurs zelfs geen tijd om te plassen. Volgens werkgevers moeten ze daarom maar minder drinken. De chauffeurs gunnen de mensen in Amersfoort wel een goede gezondheid en delen daarom water uit”, stelt FNV in een verklaring.

Begin deze maand verlamden de stakers het streekverv­oer al twee dagen met een landelijke staking. Om druk op de werkgevers te houden, blijven chauffeurs in estafettev­orm het werk neerleggen. Afgelopen zaterdag waren er stakingen in Oost-Brabant, Zeeland en de Veluwe. Volgens de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) zijn de eisen die worden gesteld onhaalbaar en niet betaalbaar. De vakbond sprak van “krokodille­ntranen, waar we zeker niet wakker van liggen”. De cao Streekverv­oer geldt voor 12.000 werknemers. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname