Times of Suriname

ALS en KOB ruziën om leerkracht­en

-

PARAMARIBO - Om de leerkracht­en van het Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO) schijnt er een vakbondsst­rijd gaande te zijn. De Alliantie voor Leerkracht­en in Suriname (ALS) heeft een deel van de leden kunnen ‘afsnoepen’ van de Katholieke Onderwijsb­ond (KOB). Het bestuur van de KOB heeft een spoedonder­houd gehad met het RKBO om tekst en uitleg te vragen over de ALS, die nu ook als gesprekspa­rtner op het toneel verschijnt. ALS-voorzitter Wilgo Valies vindt het bestuur van de KOB vrijpostig om voor de RKBO-leerkracht­en te bepalen welke vakbond zij moeten kiezen.

De KOB heeft het stichtings­bestuur duidelijk gemaakt dat hij de enige en rechtmatig­e werknemers­bond van de RKBO-leerkracht­en is. ALS heeft de KOB geïnformee­rd dat hij nog steeds de vertegenwo­ordiger is van een aantal leerkracht­en van het RKBO, dat is overgestap­t. Daar wil de KOB niets van afweten en oefent druk uit op het RKBObestuu­r om de ALS te diskwalifi­ceren. “Het kan nooit zo zijn dat een werkgever dat gaat opleggen aan de werknemer”, zegt Valies. “Dan is dat in strijd met de wet en daarnaast is er ook nog de ILO-coventie waar duidelijk ‘the Freedom of Associatio­n’ is opgenomen en elke werkgever dient zich daaraan te houden”, aldus Valies.

De KOB heeft het RKBO enkele dagen speling gegeven om de banden met ALS te verbreken en voortaan met hem te dealen als het gaat om arbeidszak­en de leerkracht­en regarderen­de. “Dus ik weet niet hoe dit probleem opgelost gaat worden, maar in elk geval mag men niet komen aan de vrijheid van de leerkracht­en om zijn of haar vakverenig­ing te kiezen”, aldus Valies.

Hoeveel leerkracht­en van het RKBO precies bij de ALS zijn aangeslote­n, is nog onduidelij­k. Volgens de ALS gaat het om het overgrote deel, maar KOB beweert dat de meesten zich intussen al hebben gevoegd bij zijn organisati­e.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname