Times of Suriname

Olieprijze­n dalen verder na opmerkinge­n Rusland en Saudi-Arabië

-

LONDEN- Aanhoudend­e signalen over het feit dat Saudi-Arabië en Rusland hun olieproduc­tie weer willen opvoeren, zetten de olieprijze­n gisteren lager. De prijs voor een vat olie maakte vrijdag ook al een duikeling. De prijs van een vat Amerikaans­e olie (159 liter) stond gistermorg­en 1,6 procent lager op 66,77 dollar. Brentolie ging 1,3 procent omlaag, tot 75,43 dollar per vat.

Oliekartel OPEC en andere olieproduc­enten als Rusland beperken sinds begin vorig jaar de productie van ruwe olie om de prijzen te stuwen. Die beslissing leidde in combinatie met de crisis in Venezuela en dreigende sancties voor Iran onlangs tot de hoogste prijzen in ruim drie jaar. Nu het overschot aan olievoorra­den is weggewerkt, willen OPEC-lid Saudi-Arabië en Rusland de productie in de tweede helft van het jaar weer opschroeve­n.

Naar verluidt, zinspelen ze op een productiev­erhoging van 1 miljoen vaten per dag. Een aantal andere leden van de Organisati­e van olie-exporteren­de landen (OPEC) en bondgenote­n zien overigens niets in de voorstelle­n om grotere hoeveelhed­en olie op te pompen. Zo zou een prijsdalin­g nadelig kunnen uitpakken voor Iran en Venezuela, omdat zij die lagere prijzen moeilijker kunnen compensere­n met een verhoogde export. De OPEC komt in juni in Wenen bijeen om een besluit te nemen over de productieb­eperking.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname