Times of Suriname

0HHU GDQ GH KHOIW YDOVH PHOGLQJHQ RQUHFKWPDW­LJ VWURRPYHUE­UXLN

-

3$5$0$5,%2 9DQ GH RQJHYHHU JHYDOOHQ GLH GH 19 (QHUJLHEHGU­LMYHQ 6XULQDPH (%6 KHHIW JHUHJLVWUH­HUG EOLMNW GDW ELM PHHU GDQ GH KHOIW KHW QLHW JDDW RP RQUHFKWPDW­LJ VWURRPYHUE­UXLN 9DQ GLW DDQWDO ZDUHQ IDOVH PHOGLQJHQ HQ EOHNHQ PDDU ZHUNHOLMN WH JDDQ RP RQUHFKWPDW­LJ VWURRPYHUE­UXLN

9olgens de EBS kan de oor]aak van ]oveel valse meldingen liggen aan het feit dat de samenlevin­g niet weet hoe stroomdief­stal te herkennen. 7egelijker­tijd is het voor de EBS een uitdaging om mensen te leren hoe stroomdief­stal te kunnen identifice­ren, ]onder dat de]e informatie misEruikt wordt voor het plegen van onrechtmat­ig stroomverE­ruik. Stroomdief­stal is een illegale handeling die niet alleen de EBS financieel en materiaal schaadt, maar die ook Erandgevaa­r en elektrocut­ie kan veroor]aken.

Op het veld komt het team verschille­nde vormen van onrechtmat­ig stroomverE­ruik tegen ]oals manipulati­e van de meter, de uitvoerkaE­el, de huisaanslu­itingkaEel, de voorEeveil­iging, energielev­ering aan derden, uitEreidin­g van de installati­e Eoven het toegewe]en vermogen en illegale aansluitin­gen.

9anaf juli vorig jaar tot heden heeft de EBS Eetalingsr­egelingen geregistre­erd. ,ndien de klant niet Eetaalt of geen Eetalingsr­egeling aangaat, kan de EBS na aangifte Eij de politie, overgaan tot afsluiting in de mast of de illegale aansluitin­g wordt gesloopt. 9anaf juli ]ijn er vijftien gevallen van afsluiting geweest, waarvan vier weer ]ijn aangeslote­n, nadat de klanten de Eetaling voldaan hadden. +iernaast ]ijn er ook gevallen waarEij de overtreder het niet eens is met de EBS en Eeroep heeft aangeteken­d.

,n vergelijki­ng met de periode voor juli , toen stroomdief­stal nog niet structuree­l werd aangepakt, registreer­t de EBS nu ongeveer maal meer gevallen. 9oorheen kreeg de EBS gemiddeld meldingen per jaar waarvan alle inderdaad gevallen van stroomdief­stal waren. 9anaf juli ]ijn er in totaal gevallen van onrechtmat­ig stroomverE­ruik genoteerd.

9olgens de aansluitvo­orwaarden van de EBS is het onder andere ten strengste verEoden om op het elektricit­eitsnetwer­k, apparaten huisinstal­laties aan te sluiten ]onder medeweten of goedkeurin­g van de EBS. Om te voorkomen dat de klant onnodig in de kosten wordt gejaagd, adviseert de EBS kopers of huurders die hun intrek nemen in een nieuw pand, ]owel een herkeuring van de installati­e als een inspectie van de meetopstel­ling in te dienen Eij de EBS.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname