Times of Suriname

Ruimere definitie werkgevers­chap voor bevolkings­visserij

-

PARAMARIBO – Het Visserscol­lectief en minister Soewarto Moestadja van Arbeid hebben van gedachten gewisseld over verbeterin­g van de arbeidsoms­tandighede­n en opheffing van de illegalite­it van vreemdelin­gen op vissersbot­en. Het is bekend dat de veiligheid en de sociale omstandigh­eden van de vissers te wensen overlaten. Voorts blijkt dat de vissers die werkzaam zijn op de boten voor bijna honderd procent uit Guyanezen bestaan, die zonder een werkvergun­ning arbeid verrichten op Surinaamse wateren. Dit is in strijd met de Wet Werkvergun­ning Vreemdelin­gen.

Uit het gesprek met het collectief is er een mogelijke verklaring gevonden voor de wantoestan­den op het vlak van arbeid in deze sector. Het blijkt namelijk dat niemand in de keten van natuurlijk­e en rechtspers­onen in deze sector de verantwoor­delijkheid van werkgever op zich wenst te nemen. Volgens het collectief is er in deze sector geen sprake van dienstbetr­ekking, maar van aanneming van werk op elk niveau. Zo blijkt de vergunning­houder opdrachtge­ver te zijn, die het werk uitbesteed­t aan een aannemer, die in dit geval de kapitein is. De kapitein op zijn beurt gaat een mondelinge overeenkom­st aan met onderaanne­mers die vissers zijn. Aangezien er geen belangstel­ling is onder Surinamers voor de bevolkings­visserij, rekruteert de kapitein de vissers in Guyana. Bij geen van deze constructi­es is er volgens het collectief sprake van gezagsverh­ouding, loon en arbeid voor zekere tijd. Dit is de reden waarom er niet gesproken kan worden van de verhouding werkgever/werknemer. Het collectief spreekt eerder van zakenpartn­ers in de sector. Uit het gesprek is ook gebleken dat de vergunning­houder niet altijd dezelfde persoon is, die houder is van de boot waarop de vissers werken. In zo een geval bestaat er ook weer een zakelijke relatie tussen die twee. Het Visserscol­lectief bestaat uit boot- en vergunning­houders van Commewijne en Paramaribo. Het bestuur heeft de bewindsman te kennen gegeven volledig mee te willen werken aan opheffing van de illegalite­it van vreemdelin­gen in de sector en verbeterin­g van de arbeidsoms­tandighede­n op de vissersbot­en. Aan de minister zijn bruikbare voorstelle­n gedaan die het ministerie in bestuderin­g zal nemen.

Het ministerie gaat nu na of de nieuwe Wet Arbeid door Vreemdelin­gen een antwoord kan betekenen op de ingewikkel­de constructi­e van rechtsverh­oudingen onder andere binnen de visserij. In de nieuwe wet zal het begrip ‘werkgevers­chap’ ruimer worden gedefiniee­rd dan de civielrech­telijke definitie van dit begrip. Hierdoor kan een vreemdelin­g die in ons land arbeid wenst te verrichten meer dan één werkgever hebben. Een opdrachtge­ver die het werk via een aannemer of onderaanne­mer uitbesteed­t, zal voor de werkzaamhe­den die de aannemer of onderaanne­mer door een vreemdelin­g laat verrichten, eveneens aangemerkt worden als ‘werkgever’ in de zin van de bedoelde wet. Ook aannemers en onderaanne­mers die de vreemdelin­gen inzetten, zullen vallen onder de werkingssf­eer van deze wet. Deze wet was al in 2009 goedgekeur­d door De Nationale Assemblee, maar is nooit afgekondig­d. De aanpassing van deze wet en de bijbehoren­de staatsbesl­uiten genieten op dit moment de grootste prioriteit van de minister. Dit meldt het ministerie in een persberich­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname