Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de VN-Vredesmach­t

-

Jaarlijks op 29 mei is het Internatio­nale Dag van de VN-Vredesmach­t datum begon in 1948 de eerste vredesmiss­ie van de Verenigde Naties in Palestina onder de naam

(UNTSO).

Supervisio­n Organizati­on’

Op deze dag worden de mannen en vrouwen van de VN-Vredesmach­t geëerd om hun toewijding, moed en doorzettin­gsvermogen. Ook wordt er aandacht besteed aan hen die zijn omgekomen bij vredesoper­aties. De VN Vredesmach­t (Engels: United Nations Peacekeepi­ng Forces) is een organisati­e van de Verenigde Naties, die wordt ingezet voor vredesoper­aties. Soldaten die lid zijn van deze vredesmach­t worden blauwhelme­n genoemd. De vredesmach­t werd opgericht, toen soldaten van de Verenigde Naties in het Midden-Oosten werden gelegerd om toezicht te houden op een overeenkom­st tussen Israël en zijn buurlanden. Tijdens de Suezcrisis van 1956 kwam de Canadese diplomaat Lester Bowles Pearson met het idee dat de Verenigde Naties troepen zouden sturen om er zeker van te zijn dat alle partijen zich zouden houden aan het staakt-het-vuren dat in 1957 werd ingesteld. Aanvankeli­jk wilde hij alleen Canadese soldaten sturen, maar dit plan werd met argwaan ontvangen. De uiteindeli­jke legermacht die werd gestuurd bestond uit soldaten van meerdere VN-landen. Initiatiev­en voor vredesoper­aties door de VNvredesma­cht verschille­n van kleine, diplomatie­ke of politieke delegaties tot grote mobilisati­es van vredestroe­pen. In totaal zijn er 69 missies van de vredesmach­t geweest. 130 landen hebben in deze periode vredestroe­pen geleverd, waarvan 89 ook nog in 2003. Canada en Fiji hebben vrijwel van elke vredesmach­t deel uitgemaakt. Het is de VN-Veiligheid­sraad die besluit om een vredesoper­atie uit te voeren. Aanvankeli­jk hield de vredesmach­t zich vooral bezig met conflicten tussen landen, maar tegenwoord­ig kan de vredesmach­t ook ingrijpen bij een burgeroorl­og of ander conflict binnen een land. De eerste soldaat die tijdens een VNoperatie om het leven kwam, was de Fransman René de Labarrière. Sindsdien zijn een totaal van 1.800 soldaten uit 100 landen gedood tijdens het dienen in de vredesmach­t. Dertig procent van deze fatale gebeurteni­ssen in de eerste 55 jaar van de VNvredesop­eraties, vond plaats in de jaren 1993 tot en met 1995.

Behalve het stoppen van conflicten, probeert de VNVredesma­cht ook te voorkomen dat gespannen situaties escaleren tot vuurgevech­ten. Tevens helpen ze bij de wederopbou­w van een door oorlog verscheurd gebied. Dit wordt ‘peacebuild­ing’ genoemd. Hierbij gaat aandacht naar de heropbouw van de burgerlijk­e maatschapp­ij en een minimaal herstel van de sociale cohesie, noodzakeli­jke voorwaarde­n voor een duurzame vrede. Kernbegrip­pen in deze denkoefeni­ng zijn dan ook ‘institutio­n building’, ‘réhabilita­tion socio-économique’ en ‘justice transition­nelle’. De VN-vredesmach­t wordt over het algemeen alleen ingezet indien beide partijen van een conflict hun aanwezighe­id accepteren. De troepen die deelnemen zijn onder te verdelen in twee soorten: observator­s en militairen. De observator­s zijn ongewapend. De militaire troepen mogen hun wapens alleen ter zelfverded­iging gebruiken. In 1988 werd de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan de vredesmach­t. De Vredesoper­atie van de VN onder leiding van Javier Pérez de Cuéllar werd in 1988 beloond met de Olof Palme-prijs. Na 1988 brak er een oorlog uit tussen Israël en het Midden-Oosten.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname