Times of Suriname

Nieuwe fipronilei­eren afkomstig van kippen uit geblokkeer­d bedrijf

-

T:(1T( - De kippen van de Twentse eierboer waar afgelopen week opnieuw fipronil in eieren werd aangetroff­en, waren al besmet toen hij ze kocht. Dat meldt de 1ederlands­e 9oedsel- en :arenautori­teit.

Het bedrijf dat de kuikens leverde aan Jos .ienhuis, was nog geblokkeer­d, zegt woordvoers­ter 3aula de Jonge van de 19:$. “De blokkade is met de kippen meegegaan.´ %ehalve voor kippen was de eierboerde­rij in Tilligte volgens haar ook nog geblokkeer­d voor mest.

De Twentse eierboer .ienhuis moest vrijdag voor de tweede keer in nog geen negen maanden zijn ruim 3000 kippen laten ruimen omdat zijn eieren met fipronil waren besmet. De fipronil zou via de mest van hun besmette voorganger­s in zijn nieuwe kippen terecht zijn gekomen, zei hij aan het Algemeen Dagblad. “=e pikken in de grond en op die manier moeten de eieren besmet zijn geraakt´, zei hij. “Iets anders kan ik niet bedenken.´

1u blijkt dus dat zijn nieuwe kippen al besmet waren toen ze in zijn stal arriveerde­n. Ingrid .ienhuis, de echtgenote van kippenhoud­er Jos .ienhuis, geeft toe dat de kippen van een geblokkeer­d bedrijf werden betrokken. =e benadrukt echter dat de eieren van de kippen wel schoon waren. “=e zijn meerdere keren gecontrole­erd en er was helemaal niets aan de hand.´ Het kopen of verkopen van besmette kippen is niet verboden. De blokkade houdt alleen in dat het vlees van de dieren niet voor consumptie mag worden verkocht. Ook de mest van de kippen was nog geblokkeer­d. Dat gold niet voor de eieren, bevestigt de 19:$. De toezichtho­uder heeft die gedeblokke­erd toen uit monsters bleek dat het fipronilge­halte onder de toegestane norm bleef. 9olgens de woordvoers­ter is het de µeigen verantwoor­delijkheid¶ van de kippenboer om de eieren in de handel te brengen die afkomstig zijn van kippen die besmet zijn met fipronil. “Het is dan zaak e[tra alert te zijn dat het fipronilge­halte in die eieren niet boven de norm komt. De branche is daar zelf verantwoor­delijk voor.´

:aarom zou je als eierboer besmette kippen in huis halen" (n dat vlak nadat al je kippen zijn afgemaakt omdat hun eieren besmet waren met de verboden insecticid­e" Uit financiële overweging­en, verklaart Hennie de Haan van de 1ederlands­e 9akbond 3luimveeho­uders 193 . “Omdat ze goedkoper zijn. (n sneller beschikbaa­r.´ Meer getroffen eierboeren hebben dat volgens haar gedaan. De Haan: “De lage dosis fipronil die nog in de kippen aanwezig was, had aanvankeli­jk geen invloed op de kwaliteit van de eieren. $nders had de 19:$ de eieren nooit vrijgegeve­n.´ =e deelt het vermoeden dat het buitenlope­n de dieren uiteindeli­jk fataal is geworden. “Daar hebben ze waarschijn­lijk in de vervuilde mest gepikt. Die combinatie kan tot te hoge concentrat­ies fipronil in de eieren hebben geleid.´ De 19:$ onderzoekt de toedracht van de besmetting nog. Die besmette eieren werden overigens niet gevonden door de voedselwaa­khond, maar door de sector zelf. (en goed teken, volgens de toezichtho­uder, omdat daaruit blijkt dat het bedrijfsle­ven zijn verantwoor­delijkheid voor de voedselvei­ligheid serieus neemt. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname