Times of Suriname

Israël in diplomatie­k offensief over Iran

-

- De Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu gaat komende week naar Europa om te praten met leiders over de dreiging die Iran zou vormen. Maandag sprak hij in Berlijn met bondskanse­lier Angela Merkel en daarna gaat hij naar Parijs voor overleg met de Franse president Emmanuel Macron.

Mogelijk volgt ook een ontmoeting met de Britse regeringsl­eider Theresa May. Woensdag keert Netanyahu naar huis terug.

Israël heeft herhaaldel­ijk betoogd dat het geen militaire aanwezighe­id van Iran in Syrië duldt. In de loop van de Syrische burgeroorl­og die in 2011 begon, heeft het overwegend sjiitische Iran zich als een cruciale bondgenoot opgesteld van het regime van president Assad en militairen gestuurd.

Ook de door Iran gesteunde sjiitische Libanese Hezbollah heeft een sleutelrol gespeeld in de strijd tegen rebellen die in Syrië vooral uit soennitisc­he extremiste­n bestaan. Assad is geen soenniet, maar lid van een religieuze minderheid.

Iran staat in de oorlog aan dezelfde kant als Rusland dat Assad militair van de ondergang heeft gered. De Israëlisch­e minister van Defensie Avigdor Lieberman spreekt donderdag in Moskou met zijn Russische collega Sergej Sjoigoe over de Iraanse aanwezighe­id in Syrië.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname