Times of Suriname

Brandstoft­ekort Brazilië dreigt toe te nemen door nieuwe plannen staking

-

BRAZILIË - Doordat vrachtwage­nchauffeur­s in Brazilië uit protest wegen blokkeren, kan oliemaatsc­happij Petrobras slechts beperkt brandstof leveren. Veel plaatsen in het Zuid-Amerikaans­e land zitten zonder brandstof en het tekort lijkt met de dreiging van een nieuwe actie toe te nemen.

De chauffeurs protestere­n tegen de hoge brandstofp­rijzen in het land en hebben wegblokkad­es opgeworpen. Vakbonden bij Petrobras willen dat topman Pedro Parente van de oliemaatsc­happij opstapt en ze dreigen 72 uur het werk neer te liggen.

Diverse autoriteit­en kwamen zondag bijeen om te kijken naar mogelijke voorstelle­n die een einde kunnen maken aan de staking. De situatie is inmiddels zo erg uit de hand gelopen, dat in de miljoenens­tad São Paulo de noodtoesta­nd is uitgeroepe­n wegens brandstoft­ekort. Ook de voedselen afvaltrans­porten in het land lijden onder de acties. In aanloop naar de gesprekken besloten chauffeurs in de nacht van zaterdag op zondag een deel van de geblokkeer­de wegen vrij te geven. Volgens lokale media slaagde Petrobas er vervolgens in om een aantal grote steden te voorzien van brandstof.

De vakbonden willen ook dat Petrobas, dat voor de helft in handen is van de overheid, de dieselprij­zen verlaagt. Verder willen ze dat de verkoop van bedrijfson­derdelen wordt gestopt. De desinveste­ringen moeten het door een economisch­e crisis getroffen Brazilië juist wat geld opleveren. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname