Times of Suriname

Boris Johnson: “Verenigd Koninkrijk moet douane-unie volledig verlaten”

-

Britse minister van Buitenland­se Zaken Boris Johnson heeft gisteren benadrukt dat de Britten de Europese douane-unie “volledig” moeten verlaten na de brexit om opnieuw een mondiale handelsnat­ie te worden. “Het moment is gekomen - niet om minder Europees te worden, aangezien we een fantastisc­h vrijhandel­sakkoord met de Europese Unie kunnen sluiten dat voordelig is voor beide zijden - maar om opnieuw echt een mondiale rol te spelen”, zei Johnson in de krant The Daily Telegraph.

Johnson haalde inspiratie uit zijn recent bezoek aan Latijns-Amerika. Volgens hem is het tijd om akkoorden te sluiten met de “dynamische landen” in LatijnsAme­rika, zoals Chili, Peru en Argentinië. “Maar onze Latijns-Amerikaans­e partners zijn duidelijk. Dat kan alleen werken als we de Europese douane-unie volledig verlaten”, voegde hijeraan toe.

“Als we een waardevoll­e handelspar­tner willen zijn, moeten we de controle over onze douanetari­even terug in handen nemen en eenvoudige akkoorden sluiten zonder obstakels, zoals de eerste minister gezegd heeft”, benadrukte hij. “Als we het juist aanpakken, zijn de mogelijkhe­den enorm.”

Het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie in maart 2019, maar blijft lid van de douane-unie tijdens een overgangsp­eriode tot eind 2020. Intussen moet een nieuw akkoord uitgewerkt worden. De ongerusthe­id over de invoering van dat nieuwe douanesyst­eem neemt toe omdat de Britse regering een maand voor een belangrijk­e top in Brussel nog geen beslissing genomen heeft over de oplossing die ze wil voorstelle­n aan de Europese Unie. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname