Times of Suriname

Tweede ronde nodig bij Colombiaan­se verkiezing­en

-

COLOMBIA - Bij de presidents­verkiezing­en in Columbia is geen van de kandidaten erin geslaagd een absolute meerderhei­d te behalen. Daarom is er een tweede stemronde nodig.

De rechtse kandidaat Ivan Duque behaalde zondag tijdens de eerste stemronde wel de meeste stemmen. Nadat 97 procent van de stemmen geteld waren, had hij de steun van 39,1 procent van de kiezers.

Op de tweede plaats eindigde de linkse kandidaat Gustavo Petro met 25,1 procent van de stemmen. Omdat geen van de kandidaten meer dan de helft van het aantal stemmen behaalde, nemen de twee het in de volgende ronde tegen elkaar op. Op 17 juni moeten de kiezers opnieuw naar de stembus.

Afvaller is de nummer drie, centrumkan­didaat Sergio Fajardo met 23,8 procent. De winnaar van de verkiezing­sronde op 17 juni volgt de huidige president Juan Manuel Santos op. De populaire president kreeg de Nobelprijs voor de vrede in 2016, maar mocht zich na twee ambtstermi­jnen niet kandidaat stellen voor een derde termijn. Santos kreeg de Nobelprijs voor de inspanning­en die hij leverde om een vredesakko­ord met de linkse guerrillab­eweging FARC te bereiken.

Duque, kandidaat van de rechtse partij PDC, wil het verdrag aanpassen. Hij vindt dat er in het akkoord teveel tegemoetko­mingen aan de FARC zijn gedaan. Duque stelt dat voormalige FARCkopstu­kken vervolgd moeten worden voor oorlogsmis­daden. Petro wil vasthouden aan het akkoord dat Santos met de FARC heeft gesloten. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname