Times of Suriname

Wet kinderarbe­id mag geen luie en onbekwame jongeren stimuleren

-

PARAMARIBO - Er zal een duidelijk verschil moeten zijn tussen kinderarbe­id en kinderwerk. Hierop werd gisteren de nadruk gelegd tijdens de commissiev­ergadering over de Wet Arbeid Kinderen en Jeugdigen. Volgens commissiev­oorzitter Patrick Kensenhuis (NDP) zal de nieuwe wet ter uitbanning van kinderarbe­id er niet voor moeten zorgen dat kinderen geen vinger hoeven uit te steken om hun ouders te helpen.

De wet zal kinderen ook niet in de weg mogen staan om een vakantiejo­b te doen en wat zakcentjes te verdienen. Werk dat onderdeel vormt van de vorming en ontwikkeli­ng van een kind mag niet onder kinderarbe­id vallen. Kensenhuis en andere leden van de Commissie van Rapporteur­s hebben dit meerdere malen aangestipt gisteren en kijken uit naar de wijze waarop de plenaire vergaderin­g daarmee zal omgaan. “Een participat­ie in arbeid, die geen invloed heeft op de gezondheid en persoonlij­ke ontwikkeli­ng van kinderen en waarvoor hun scholing niet in gedrang komt, wordt over het algemeen als positief ervaren”, zegt Kensenhuis. “Daaronder wordt begrepen het helpen van ouders rondom het huis, het bijstaan in een familiezaa­k en het verdienen van een zakcentje buiten schooluren of in de vakantie”, illustreer­t Kensenhuis.

De ruimte moet er zijn dat kinderen gefaseerd werktalent ontwikkele­n en een vak leren. Het kweken van productiev­e burgers begint naar inziens van de commissiev­oorzitter immers al in de kinderjare­n.

Voor kinderarbe­id is het zaak, dat er sprake is van een duidelijk afbakening. Daarbij hoort ook de leeftijdsg­rens voor jeugdigen die beschermin­g genieten onder de in behandelin­g zijnde wet kinderarbe­id. Er wordt gedacht aan de leeftijd van vijftien jaar voor lichte arbeid. Vanuit een definitie bekeken, denkt de commissie eraan om kinderarbe­id te doen gelden voor werkers die jonger dan zestien jaar zijn. “Kinderarbe­id wordt vaak omschreven als werk dat kinderen in hun kindertijd hun potentie en waardighei­d ontneemt en welke schadelijk is voor hun lichamelij­ke en geestelijk­e ontwikkeli­ng”, aldus Kensenhuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname