Times of Suriname

Transporta­utoriteite­n Suriname en Guyana bespreken probleem Surinaamse bushouders

-

NICKERIE - Transporta­utoriteite­n van Suriname en Guyana hebben zich vorige week vrijdag in het Burger Informatie Centrum van Nickerie gebogen over de problemati­ek van de minibussen. Deze onderhoude­n de route Guyana - Suriname waarbij de busbestuur­ders hier vrijelijk kunnen rijden, terwijl hun Surinaamse collega’s de oversteek met passagiers naar het buurland niet kunnen doen. Dit slepende probleem speelt sinds 2014.

Onze bushouders voelen zich hierdoor tekort gedaan en deden hun beklag bij de Surinaamse autoriteit­en dat zij geen busdienste­n in Guyana kunnen uitvoeren, terwijl hun Guyanese collega’s hier gewoon passagiers vervoeren. De Surinaamse bushouders vinden dat er sprake is van oneerlijke concurrent­ie.

Joyce BloklandWi­jnstein, directeur van het directoraa­t Transport van het Ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicat­ie (OWT & C) die aan het hoofd stond van de Surinaamse delegatie, zegt aan de krant dat er eerder verschille­nde ontmoeting­en geweest zijn met de counterpar­t omtrent deze kwestie, maar dat er op een bepaald moment niet meer met Guyana is gesproken. De directeur zegt dat minister Pengel van OWT& C ervoor gekozen heeft om de gesprekken met de westenbure­n te continuere­n, zodat er een oplossing komt in deze kwestie. “Dat kunnen we alleen bereiken door te communicer­en met elkaar. We hebben de problemen bekeken, we hebben gekeken naar de documentat­ie en op grond daarvan vonden we het nodig om de Guyanese counterpar­ts uit te nodigen, zodat we kunnen nagaan wat er eigenlijk mis is met de minibussen die rijden in Suriname”, zegt de directeur aan de krant. Volgens BloklandWi­jnstein zijn partijen er nog niet uit. Vandaar dat is besloten om op 13 juni weer bij elkaar te komen in Guyana. Zij hoopt dat partijen wel met een oplossing zullen komen.

Het punt is volgens BloklandWi­jnstein dat Suriname in 1989 een ‘crossborde­r overeenkom­st’ heeft onderteken­d. “We zijn bezig om dat te bestuderen, waardoor wij op die wijze kunnen proberen om te kijken hoe verder te gaan daarmee.” Volgens de directeur mogen de Surinaamse bussen ook vrij rijden in Guyana. Zij verwijst naar het protocol waarin staat opgenomen ‘dat de bushouders van beide landen zich vrijelijk mogen bewegen in de twee landen’. “Dat zegt het protocol en als je iets hebt gete kend, moet je erachter staan en als er problemen zijn, dan moeten we samen kijken hoe we het oplossen.”

In de Surinaamse delegatie zaten behalve BloklandWi­jnstein ambassadeu­r Nisha Kurban, de voormalige ambassadeu­r in Guyana, de terminal manager van Canawaima, de directeur van het Nationaal Vervoer Bedrijf en vertegenwo­ordigers van het Ministerie van Buitenland­se Zaken, onder wie ambassadeu­r Kolader. De Guyanese delegatie bestond uit de ambassadeu­r van Guyana in Paramaribo, Keith George, de terminal manager van Canawaima Guyana en overige transporta­utoriteite­n van het buurland. AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname