Times of Suriname

FACEBOOK en TERRORISME

-

Geachte lezer,

Naar aanleiding van de recente gebeurteni­ssen waarbij op facebook een bericht is verschenen met een dreigend karakter is de samenlevin­g verstoord geraakt. In het bericht wordt gedreigd met aanslagen op scholen en de penitentai­re strafinric­hting, indien twee verdachten in een zaak betreffend­e terrorisme niet worden vrijgelate­n.De orde en rust in de samenlevin­g is verstoord, het volk is in angst geraakt, bepaalde scholen zijn gesloten en de economisch­e en sociale structuur van het land is verstoord.De openbare orde is dan verstoord en verstoring van de openbare orde is een strafbare handeling.

In artikel 169 strafrecht, zoals geformulee­rd in de Wet van 30 maart 2015 ,SB 2015 no 44 is aangegeven , dat degene die zich uit in woord en geschrift of afbeelding of gegevens uit geautomati­seerde werken, waarin, zij het zijdelings,voorwaarde­lijk of in bedekte termen, verstoring van de openbare orde of omverwerpi­ng dan wel aanranding van het in Suriname gevestigd gezag wordt aangepreze­n of daarvoor stemming wordt gemaakt, wordt gestraft met een gevangenis­straf van ten hoogste zes jaren en een geldboete van de vijfde catergorie.Dit artikel heeft betrekking op het aanprijzen tot verstoring van de openbare orde. In artikel 170 wordt deze handeling strafbaar gesteld, voor hen die deze geschrifte­n en afbeelding­en verspreide­n, openlijk ten toon stellen of aanslaan , of het met dat doel in voorraad hebben. Indien die persoon dan ernstige reden heeft om te vermoeden of weet dat de strafbare handeling, met name het aanprijzen voor orde verstoring of stemmingma­kerij voor orde verstoring erin voorkomt, wordt hij alsook strafbaar gesteld. Indien u op facebook lustig overgaat tot het verspreide­n van dit soort berichten, dan kunt u vallen onder de werking van dit artikel, indien u ernstige reden hebt om te vermoeden om wat voor bericht het gaat. In deze gevallen, wanneer het maatschapp­elijk belang voorop staat en het welzijn van de bevolking voorop staat, is er sprake van een beperking van het recht van vrije meningsuit­ing. U mag namelijk niet altijd een beroep doen op dit recht, hoewel het een grondrecht is van U. Het maatschapp­elijk welzijn heeft voorrang in zulke gevallen en dat maakt dat u niet zomaar van alles kunt roepen en plaatsen.

Deze wet van 2015 is een verruiming van de oude strafwetge­ving. Er zijn in deze wet nieuwe begrippen opgenomen. Met name het begrip”geautomati­seerde werken” is erin opgenomen. Onder geautomati­seerd werk wordt verstaan een inrichting die bestemd is om langs elektronis­che weg gegevens op te slaan, te verwerken en over te dragen.Dat is bijvoorbee­ld uw mobiel. Deze Wet heeft een verdere verruiming mbt het begrip terroristi­sch misdrijf. In artikel 113 b van deze wet zijn enige bepalingen genoemd, wanneer er sprake is van een terroristi­sch misdrijf. Het voorgenoem­d artikel 170 valt ook onder deze strafbepal­ing.

Indien er sprake is van een misdrijf, met een terroristi­sch oogmerk, dan is er sprake van een strafverzw­aringsgron­d met een derde van de straf.

Er is sprake van een terroristi­sch oogmerk, indien sprake is van het oogmerk(opzet in elke vorm) om de bevolking of een deel van een bevolking van een land vrees aan te jagen,danwel een overheid of een internatio­nale organisati­e wederrecht­elijk te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden, danwel de fubdamente­le politieke,constituti­onele,economi sche of sociale structuren van een land of een internatio­nale organisati­e ernstig te ontwrichte­n of te vernietige­n.

Voorts bepaalt artikel 183, dat indien u kennis draagt van het voornemen van een terroristi­sch misdrijf op een tijdstip, waarop het nog kan worden voorkomen en u meldt de justitie niet, dan bent u strafbaar indien deze terroristi­sche aanval gepleegd wordt.De strafmaat is ten hoogste vijf jaren.

Tot over twee weken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname