Times of Suriname

DNA grijpt in

-

PARAMARIBO - De Nationale Assemblee (DNA) heeft een concrete ‘opdracht’ aan minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie gegeven om per direct een moordbedre­iging vanuit een van de penitentia­ire inrichting­en te onderzoeke­n. Het gaat om een gedetineer­de die over enkele weken zijn straf uitgezeten heeft, maar zijn ex-partner meerdere malen eraan herinnert haar en nog iemand anders te zullen vermoorden zodra hij op vrije voeten is. Een brief hieromtren­t werd staande de openbare vergaderin­g gisteren aan minister Getrouw overhandig­d met de oproep daar direct werk van te maken.

Het is ongebruike­lijk dat het parlement dergelijke persoonlij­ke zaken over specifieke individuen tijdens vergaderin­gen aan de orde stelt die niet direct een maatschapp­elijk belang hebben, maar de uitzonderi­ng op de regel is volgens DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons in deze wel terecht. Er zijn vrij harde aanwijzing­en dat de moordbedre­iging serieus genomen moet worden en om te voorkomen dat de daad bij het woord gevoegd wordt, heeft het parlement gemeend zijn invloed aan te wenden. “We gaan de case niet in het openbaar bespreken, maar dit is bedreiging. Ik vind dat deze persoon, die de andere heeft bedreigd, gewoon op de juiste manier onderzocht en gestraft moet worden. Die persoon komt vrij en is al eerder overgegaan in een eerdere relatie tot het mishandele­n van mensen en het vernielen van hun bezittinge­n, en hij bedreigt mensen hier met moord”, legt GeerlingsS­imons uit over de ernst van de zaak.

De zaak werd aan het rollen gebracht door Keshopersa­d Gangaram-Panday die bij aanvang van de vergaderin­g gisteren melding maakte van het ingekomen stuk. Gangaram-Panday kan zich niet voorstelle­n dat de gedetineer­de dit in staat is te doen via een mobiele telefoon. “Het is veelvuldig het geval dat er in cellenhuiz­en en strafinric­htingen, cellulaire­s en dergelijke toestellen met verschille­nde simkaarten aanwezig zijn. Ik vraag bij deze dat er frequenter controle wordt uitgevoerd. Niet alleen op de gedetineer­den, maar ook op de functionar­issen die daar werkzaam zijn”, aldus het assembleel­id.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname