Times of Suriname

DNA wil onderzoek naar verkapte dwangarbei­d bij multinatio­nals

-

PARAMARBO - Diverse parlementa­riërs hebben de regering opgeroepen een onderzoek in te stellen naar dwangarbei­d in de goudsector. Het zou gaan om mensen- en arbeidsrec­hten die niet alleen geschonden worden in de kleinschal­ige goudsector, maar ook door de goudmultin­ationals Iamgold en Surgold. De maatschapp­ijen zouden hun werknemers verbieden om zich, gedurende de twee weken die zij per maand op de concessie moeten verblijven, het terrein te verlaten. Dit is volgens diverse parlementa­riërs een vorm van dwang opgelegd door de werkgever.

“Ik vraag de regering aandacht hiervoor, omdat ik denk dat er sprake is van gedwongen internerin­g en dat we in feite dus kunnen praten over een stukje dwang”, zei Patrick Kensenhuis (NDP) tijdens de behandelin­g van de Wet Dwangarbei­d gisteren in De Nationale Assemblee (DNA). Hij is de voorzitter van de Commissie van Rapporteur­s (CvR) die de wet die moet leiden tot ratificati­e van een protocol ter uitbanning van dwangarbei­d in de wereld heeft voorbereid. “Het is niet in de arbeidsove­reenkomst overeengek­omen. We praten hier over gedwongen internerin­g. Ik kan de bedrijven noemen: Iamgold en Surgold”, stelt Kensenhuis.

Gregory Rusland (NPS) praat over een zeer ernstige zaak waarmee niet licht zal moeten worden omgesprong­en. Hij wil concreet weten of er daadwerkel­ijk sprake is van dwangarbei­d bij de multinatio­nals of een dusdanig werkschema waarin bepaalde voorwaarde­n zijn gesteld met goedvindin­g van zowel de bedrijven als de werknemers. “Want dit komt wel vreemd over dat als er zoiets plaatsvind­t, waarbij de mensen gedwongen worden en dat inderdaad gesproken wordt over verkapte slavernij. Ik denk dat we dat niet moeten accepteren”, aldus Rusland. Ook andere parlementa­riërs spraken hun bezorgdhei­d uit over de onthulling van Kensenhuis. Het probleem is volgens hem niet zo zeer het verblijf van twee weken op de concessie van de maatschapp­ijen, maar eerder het verbod om het terrein te mogen verlaten buiten de daadwerkel­ijke werktijden. De regering belooft de zaak en ook andere vermoedeli­jke vormen van dwangarbei­d in andere sectoren te zullen onderzoeke­n. Arbeidmini­ster Soewarto Moestadja onderkent dat de afdeling Arbeidsins­pectie versterkt moet worden om zich optimaal van haar taken te kunnen kwijten. Dit traject is reeds ingezet. “Ik neem me voor om aanvaard te krijgen dat er een speciale arbeidsins­pecteur komt die voor wat betreft dat deel dat Arbeid regardeert, een inspecteur te hebben in een unit die ervoor moet zorgen dat wij de aspecten van dwangarbei­d ook vanuit de Inspectie kunnen monitoren in samenwerki­ng met relevante departemen­ten die daarbij van belang zijn”, aldus Moestadja.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname