Times of Suriname

Internatio­nale Dag van het Kind

-

De ‘Internatio­nale Dag van het Kind’ (Kinderdag) is een feestdag die in verschille­nde landen op 1 juni wordt gehouden. In 1954 spraken de Verenigde Naties een aanbevelin­g uit om een kinderdag (‘Universal Children’s Day’) te houden om hiermee de kinderrech­ten actueel te houden.

In veel voormalige socialisti­sche/communisti­sche landen, zoals Polen, Roemenië, Rusland en Tsjechië, en in landen als India, Duitsland en Nederland is ‘Dag van het Kind’ op 1 juni, en de Internatio­nale Dag van de Rechten van het Kind op 20 november. Er zijn echter landen die andere data aanhouden. Ouders geven hun kinderen cadeaus en nemen ze mee naar pretparken, dierentuin­en of musea. De Verenigde Naties noemt deze dag echter de Global Day of Parents. Ouders moeten hun kinderen namelijk in een goede omgeving laten opgroeien. Aangezien je de dag met de kinderen moet vieren, prefereren wij: de Dag van de Kinderen. Een ouder is een individu dat een of meer nakomeling­en heeft. In de biologisch­e zin heeft elk levend wezen een of twee ouders, respectiev­elijk bij ongeslacht­elijke en geslachtel­ijke voortplant­ing. Ouders hebben, vooral bij hoger ontwikkeld­e organismen, vaak een rol in de verzorging van het nageslacht. Men spreekt ook dan van een ouder, als deze een opvoedersr­ol vervult zonder in biologisch­e zin ouder te zijn. Bij mensen spelen ten dele ook juridische definities mee. Al naargelang de definitie kan men het omgekeerde begrip, kind, overeenkom­stig definiëren. Met het begrip ‘biologisch­e ouder’ doelt men op een organisme dat met het eigen lichaam een rol heeft gespeeld in het doen ontstaan en/of het grootbreng­en van een ander organisme. De oorspronke­lijke cellen van de meeste organismen, toen deze nog niet tot individuee­l organisme zijn uitgegroei­d, zijn gecreëerd door een deel van een of twee andere organismen, de ouder(s) dus. Bij de mens zit dit zo: elk mens is ontstaan uit twee haploïde geslachtsc­ellen, een zaadcel en een eicel. Deze geslachtsc­ellen zijn gecreëerd binnen de lichamen van twee andere mensen, die dus de biologisch­e ouders zijn. Het proces van samensmelt­ing van twee haploïde geslachtsc­ellen heet bevruchtin­g. Bevruchtin­g ontstaat meestal door geslachtsg­emeenschap, waarbij het vaststaat dat de biologisch­e ouders het kind hebben verwekt, maar dit kan ook anders zijn, bijvoorbee­ld bij in-vitroferti­lisatie.

Bij geslachtel­ijke voortplant­ing hebben organismen altijd twee biologisch­e ouders (dit is bijvoorbee­ld bij mensen zo) en bij ongeslacht­elijke voortplant­ing altijd één. Bij laatstgeno­emde is er dus geen sprake van twee geslachtsc­ellen waar een individu uit ontstaat. Met onze zoekfuncti­e wordt al snel duidelijk dat er wel tien kinderdage­n zijn. Deze dag moet dus niet verward worden met de Internatio­nale Dag van (de rechten van) het Kind op 20 november. Ook zijn er dagen voor vergeten, Afrikaanse, onnozele, en vermiste kinderen. Kinderen zijn dan ook de toekomst en hoe meer dagen er dus zijn hoe beter de toekomst.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname